Tujina

Belopolti veleposestniki morajo iti

Harare, 12. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe vztraja, da morajo belopolti veleposestniki zapustiti svoje zasežene posesti. V nagovoru ob nacionalnem prazniku je zahteval, da novi temnopolti lastniki kar najhitreje prevzamejo svoje nove posesti.

Doslej se je izselilo le kakih 400 belih veleposestnikov
Doslej se je izselilo le kakih 400 belih veleposestnikov FOTO: Reuters

S tem je Mugabe dokončno pokopal vse upe belopoltih veleposestnikov, da bi lahko po ultimatu, ki se je po 90 dneh iztekel minuli petek ob polnoči, še obdržali svoje posesti. Doslej se je sicer izselilo le kakih 400 od približno 2900 belih veleposestnikov, ki še vztrajajo v tej nemirni afriški državi.

Zaradi kaotične Mugabejeve agrarne reforme v Zimbabveju se je država znašla v popolni mednarodni izolaciji in v najhujši politični in gospodarski krizi v njeni zgodovini. Kljub velikemu pomanjkanju hrane v državi je Mugabejeva vlada belopoltim veleposestnikom maja prepovedala obdelovati zemljo in jim postavila 90-dnevni rok, do katerega bi morali zapustiti svoja posestva. Tistim veleposestnikom, ki nočejo zapustiti svojih domov, grozi do dve leti zapora in denarna kazen.

SORODNI ČLANKI