Tujina

Bela hiša zavrača očitke

Washington, 16. 02. 2006 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bela hiša je zavrnila poziv ZN, naj ZDA takoj zaprejo zapor za teroristične osumljence v oporišču Guantanamo.

V Guantanamu še vedno zadržujejo okoli 500 ujetnikov
V Guantanamu še vedno zadržujejo okoli 500 ujetnikov FOTO: Reuters

Bela hiša je zavrnila poziv, naj ZDA takoj zaprejo zapor za teroristične osumljence v oporišču Guantanamo na Kubi, ki so ga v današnjem poročilu o človekovih pravicah nanjo naslovili Združeni narodi. "V tem zaporu so nevarni teroristi," je zatrdil tiskovni predstavnik Bele hiše Scott McClellan in zavrnil vse obtožbe v poročilu, ki ga je pripravilo pet neodvisnih strokovnjakov, sicer opazovalcev Komisije ZN za človekove pravice.

McCllelan je poročilo zavrnil kot pogrevanje domnev, ki so jih predhodno sprožili odvetniki nekaterih zapornikov v Gauntanamu. Ti so trdili, da ameriška vojska nečloveško ravna z zaporniki. "Vemo, da so teroristi Al Kaide usposobljeni za širjenje napačnih domnev," je še dodal McClellan.

Washington nadalje trdi, da peterica preiskovalcev Združenih narodov oporišča Guantanamo sploh ni obiskala, poročilo pa je nastalo na podlagi vprašalnika, ki so ga izpolnjevali tako nekdanji ujetniki kot člani ameriške administracije. Združene države namreč niso pristale na poziv svetovne organizacije, naj jim dovolijo neomejen dostop do pripornikov ter nenadzorovane pogovore z njimi.

ZN še ugotavljajo, da mednarodne resolucije o varovanju človekovih pravic veljajo tudi za ujetnike v Guantanamu
ZN še ugotavljajo, da mednarodne resolucije o varovanju človekovih pravic veljajo tudi za ujetnike v Guantanamu FOTO: Reuters

ZDA so kršile pravice zapornikov

Posebna preiskovalna komisija Združenih narodov je objavila 54 strani dolgo poročilo o razmerah v ameriškem priporu v Guantanamu na Kubi, kjer že več let brez obtožb zadržujejo okoli 500 ljudi, ki naj bi bili povezani z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida oziroma s strmoglavljenim afganistanskim talibanskim režimom. Ugotovili so, da bi ravnanje z ujetniki lahko označili za mučenje, in Washington pozvali, naj pripor zapre. "Ljudi, ki so tam zaprti, bi morali nemudoma izpustiti ali pa jih prevesti pred sodišče," je dejal član komisije.

Združeni narodi v poročilu tudi ugotavljajo, da mednarodne resolucije o varovanju človekovih pravic veljajo tudi za ujetnike v Guantanamu in da jim je zato treba omogočiti pošteno sojenje. "Pri obravnavanju ujetnikov iz Guantanama imajo predstavniki ameriških oblasti hkrati vlogo sodnika, tožilca in odvetnika. To pa pomeni resno kršite pravice do poštenega sojenja pred neodvisnim sodiščem," je mogoče še prebrati v poročilu.


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.