Tujina

Begunci gladovno stavkajo

Canberra, Oslo, 28. 08. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

434 pretežno afganistanskih beguncev gladovno stavka, saj avstralske oblasti ladji niso dovolile vstopa v avstralske vode.

Posadka norveške ladje Tampa je iskalce azila - skupno jih je 434, od tega 22 žensk in 43 otrok - rešila z njihove ladje, ki se je potapljala v bližini indonezijskega pristanišča Merak, begunci pa so nato zagrozili, da bodo poskakali z ladje, če jih kapitan ne odloži na Božičnem otoku, 350 kilometrov južno od indonezijskega otoka Java.

Norveška ladja bi morala begunce po navodilih avstralskih oblasti odpeljati v Indonezijo, vendar pa je pet Afganistancev kapitana prisililo, da jih je prepeljal na Božični otok. Kapitan je avstralskim oblastem sporočil, da se je za nadaljevanje plovbe proti Avstraliji odločil, da bi zaščitil svojo posadko.

Indonezijske oblasti so danes najprej pristale na začasni sprejem beguncev, nato pa so to zanikale. Po trditvah lastnika ladje ta nima dovolj hrane, vode ali rešilnih čolnov za pot do Indonezije. Norveška vlada je sporočila, da se je na ladjo danes s helikopterji vkrcala skupina avstralskih zdravnikov. Hkrati so ponovili, da Norveška ne bo nudila beguncem azila. Po njihovem mnenju je treba rešitev najti na lokalnem območju. Na Božičnem otoku so se danes izkrcali avstralski vojaki in začeli iztovarjati zaloge za pomoč beguncem. Do konca tedna naj bi na otok prišlo čez sto vojakov in članov zdravniške ekipe. Avstralska fregata Arunta naj bi prispela v petek.

Zaradi zapleta je včeraj izbruhnil diplomatski spor med Norveško, Avstralijo in Indonezijo. Kot je v Oslu pojasnil tiskovni predstavnik norveškega zunanjega ministrstva, Avstralija ladji z več nezavestnimi potniki na krovu ne dovoli pristanka na Božičnem otoku. Kapitan tovorne ladje Tampa je po radijski zvezi sporočil, da nad potniki nima več popolnega nadzora in da se boji, da bo na ladji izbruhnil upor, če ne bo pristal v avstralskem pristanišču.

Avstralija prebežnikov nima namena sprejeti. Avstralski premier John Howard je dejal, da je napočil čas, da tihotapci ljudi spoznajo, da Avstralija ni "lahek plen". Medtem je Avstralija norveškim oblastem po navedbah norveškega zunanjega ministrstva sporočila, da je usoda prebežnikov dvostranski problem, ki ga morata rešiti Norveška in Indonezija.

Večina beguncev, vsi imajo šolsko izobrazbo, je pred talibanskim režimom zbežalo iz Afganistana. Pot jih je vodila preko Pakistana in Malezije do Jakarte v Indoneziji. Tam so plačali po 1000 dolarjev na osebo za prevoz z leseno barko v Avstralijo, vendar jih je ujel vihar, pokvaril se je tudi motor. Na srečo jih je ugledalo letalo, ki je obvestilo norveško ladjo Tampa.