Tujina

Barikade niso pomagale

Koebenhavn, 01. 03. 2007 21.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V danski prestolnici je policija izselila mladinski center. Uporabila je helikopter in vodni top, mladi so se uprli.

Mladi so zažigali barikade, da bi preprečili izselitev
Mladi so zažigali barikade, da bi preprečili izselitev FOTO: Reuters

V danski prestolnici so izbruhnili nemiri, potem ko je policija iz neke hiše v središču mesta izselila skupino mladih. Hišo v ulici Jagtevej, v kateri so skoraj 25 let živeli skvoterji in pripadniki različnih subkulturnih skupin, so namreč prodali cerkvi.

Policija je pričakovala, da izselitev ne bo potekala mirno, zato so se na akcijo dobro pripravili. Na strehi stavbe so pristali s helikopterjem, prebivalce pa so poskušali obvladati tudi z vodnim topom.

Skvoterji so policiste - ti so bili v popolni opremi - obmetavali s kamni, okoliške ulice pa so zaprli z barikadami, ki so jih zažgali.

Policija je aretirala več kot sto ljudi
Policija je aretirala več kot sto ljudi FOTO: Reuters

Nemiri, ki so izbruhnili v zgodnjih jutranjih urah, so se kmalu umirili, pozno popoldne pa se je v Koebenhavnu po pozivu na spletu spet zbralo okoli 1300 ljudi, ki nasprotujejo policijskemu nasilju. Udeleženci protestov so spet začeli obmetavati može v modrem, očividci trdijo, da so slišali tudi manjše eksplozije. "Nihče ni bil huje ranjen," je povedal predstavnik policije in dodal, da so aretirali več kot sto oseb.

Na Danskem se konflikt glede stavbe, ki so jo uporabljali kot mladinski center, vleče že od leta 2000. Takrat jo je namreč vlada prodala neki verski skupini, ki je kmalu dobila sodni nalog za izselitev skvoterjev. Ti so si ves čas prizadevali za politično rešitev nastale situacije, hkrati pa napovedali, da prostovoljno prostorov ne bodo zapustili.

V lanskem letu so se večkrat spopadli s policijo. Najhuje je bilo decembra, ko je bilo poškodovanih več protestnikov in dva policista.

Policiji se je uprlo okoli 1300 ljudi, neuspešno
Policiji se je uprlo okoli 1300 ljudi, neuspešno FOTO: Reuters


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.