Tujina

Bajuk: Wolfowitz naj odide

Washington, 17. 05. 2007 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
8

Po mnenju ministra Bajuka bi bilo za Svetovno banko in Wolfowitza 'najbolje, da se ta gospod odstrani'.

Paul Wolfowitz
Paul Wolfowitz FOTO: Reuters

Afera, v katero se je zapletel predsednik Svetovne banke Paul Wolfowitz, se po besedah slovenskega finančnega ministra Andreja Bajuka vleče preveč časa, kar je popolnoma nesmiselno. "Svetovna banka je preveč pomembna, da bi se ukvarjala sama s sabo," je ocenil ob robu zasedanja letne konference o razvojni ekonomiji (ABCDE), ki jo Slovenija organizira skupaj s Svetovno banko na Bledu.

Ameriški predsednik George Bush danes v izjavi v zvezi z afero, v kateri je glavni akter predsednik Svetovne banke Paul Wolfowitz, ni ponovil svojega prejšnjega stališča, da bi moral Wolfowitz obdržati službo, pač pa je izrazil obžalovanje nad dogajanjem.
Po nepisanem pravilu predsednika Svetovne banke imenujejo ZDA in glasovanje o nezaupnici bi bilo sila neprijetno za Washington. Kot kaže, bo moral Wolfowitz odstopiti, vendar bo hotel prej dobiti neke vrste častni izhod.

Na začetku afere smo menili, naj se predsednik Svetovne banke sam odloči, ali lahko v teh okoliščinah še vodi takšno ustanovo, a naj to stori hitro. Pod vprašaj se je namreč postavila kredibilnost te institucije, ki pomaga na različnih koncih sveta, je povzel Bajuk. Sedaj pa je bilo po njegovih besedah tudi v okviru konstituence, v kateri sodeluje Slovenija, izraženo mnenje, da bi bilo najbolje, da "bi se gospod odstranil".

Wolfowitz kljub kritikam vztraja

Kot enega od mogočih izhodov iz krize so nekateri člani izvršnega odbora predlagali resolucijo, ki bi priznala ugotovitve preiskovalnega odbora, pa tudi delno krivdo SB za nastali konflikt interesov ter Wolfowitzev trud, da bi zadevo razrešil.

Paul Wolfowitz je med obravnavo ostal trmast in ni podal odstopa, čeprav je jasno, da je le še vprašanje časa, kdaj se bo moral posloviti od položaja. Zapravil si ga je že leta 2005, ko je za svojo spremljevalko Shaho Rizo posredoval za napredovanje in višjo plačo.


Izvršni odbor Svetovne banke, ki v sredo ni sprejel odločitve o Wolfowitzu, bo danes nadaljeval razpravo o tem. Kot kaže, pa gre le še zato, da Wolfowitz odstopi s čim manj škode svojemu ugledu in ugledu Združenih držav, ki so se postavile na njegovo stran. Številne evropske države so, nasprotno, zahtevale njegov odstop, ki naj bi rešil omajano kredibilnost organizacije. Hkrati so dale vedeti, da vztrajanju Washingtona, da bi Wolfowitz ostal na položaju, nikakor ne bodo popustile.
Paul Wolfowitz je nekdanji namestnik ameriškega obrambnega ministra in arhitekt vojne v Iraku.

Wolfowitz kršil etična pravila


Preiskovalni odbor Svetovne banke je sklenil, da je Wolfowitz kršil etična pravila banke, in 24-članski izvršni odbor bi moral v sredo skleniti, da se mu izda nezaupnica. Vendar pa so ZDA sprožile ostro kampanjo, da se Wolfowitzu omogoči odstop brez krivdnih razlogov, in v Svetovni banki so zaradi miru v hiši pripravljeni počakati še kakšen dan ali dva.

Wolfowitz naj bi se udeležil konference na Bledu, vendar je udeležbo dan pred začetkom odpovedal.

V zgodovini Svetovne banke se še ni zgodilo, da bi predsednika zamenjali zaradi kršitev etičnih pravil in ZDA si tega ne želijo privoščiti niti sedaj. Wolfowitz želi, da Svetovna banka sprejme del odgovornosti za konflikt interesov, o katerem govori preiskovani odbor, ker naj bi sam le uresničeval etične zahteve, da pari ne smejo delovati v banki v nadrejenem in podrejenem položaju. Vendar pa je Wolfowitz dobro vedel, da ne dela prav, saj preiskovalni dokumenti dokazujejo, da je skušal svoje posredovanje prikriti.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hinko.murovec@siol.net
18. 05. 2007 09.10
Hinko MUROVEC, koliko bi jih po teh kriterijih moralo oditi prinas ? Verjetno bi postali prva država na svetu brez vodilnega kadra. LP
jimi.hendrix@email.si
18. 05. 2007 08.34
Bajuk deli nasvete v stilu "Svetovna banka je preveč pomembna, da bi se ukvarjala sama s sabo", vSLoveniji pa s svojo bando zavlačuje izvolitev oz potrditev novega guvernerja. Najprej naj s kompanijo počisti doma, šele kasneje naj bo pameten. Vsi smo lahko geniji ko gre za tuje stvari, po bitki smo pa tako ali tako vsi generali a ne g.Bajuk? Lp
esfflight
18. 05. 2007 08.25
G Bajuk, tudi za vas bi bilo najbolje, ce bi sledili temu tipu iz banke. Pac, vedeti je treba, ali je clovek dovolj sposoben, da dela tisto, kar mu je poverjeno.
Prvo Bore
17. 05. 2007 23.20
Bajuk je bil do danes TIHO, ko pa je opazil, da se mu dejansko amje stolček, pa je še on malo pojezikal.
kgb@akcija.net
17. 05. 2007 22.41
tudi jaz se strinjam z bajukom
victoriosus
17. 05. 2007 14.01
Se strinjam z Bajukom, Wolfowitz je samo še za odpis.
Prvo Bore
17. 05. 2007 11.49
Temu se reče : priležnica, ljubica, fukara. Prosim ne žali žensk, ker naše so poštene.
profil24ur
17. 05. 2007 08.41
pomojem bi bilo bolj neetično, če svoji ženi ne bi pomagal..