Tujina

Avto-bombe v Londonu

London, 29. 06. 2007 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

London bi lahko bil tarča terorističnega napada. Tokrat so teroristi mesto poskušali napasti z avto-bombami.

V bližini Picadilly Circusa so ponoči našli parkiran avtomobil bombo
V bližini Picadilly Circusa so ponoči našli parkiran avtomobil bombo FOTO: Reuters

Londonska policija je v noči na petek v bližini Picadilly Circusa v središču Londona našla avtomobil, poln eksplozivnih sredstev. Policija je na prizorišče, predel Haymarket, prišla okrog 3. ure zjutraj po srednjeevropskem času, potem ko so prejeli poročila o sumljivo parkiranem avtomobilu. Območje so takoj zavarovali, protiteroristične enote pa so začele preiskavo.

Vodja londonske protiteroristične policije Peter Clarke je opozoril na podobnost z leta 2004 načrtovanimi napadi, ko naj bi doma narejene bombe med drugim podstavili v nočnih klubih. Prav ti so potencialna tarča tudi tokrat, meni Clarke.

V avtomobilu znamke mercedes, ki je bil parkiran pred priljubljenim nočnim klubom le kilometer od sedeža predsednika vlade, so našli in nevtralizirali eksplozivno napravo. Sestavljena je bila iz 60-ih litrov bencina, plinskih jeklenk in žebljev, eksplozija pa bi po besedah policistov povzročila pravi pokol. Napadalci naj bi nameravali bombo sprožiti s pomočjo mobilnih telefonov.

Številni nočni klubi, restavracije in gledališča v središču Londona so ostali zaprti, ulice pa so skoraj prazne.

Po poročanju britanske televizije Sky News je nek policist tvegal življenje, da jo je deaktiviral, in s tem rešil na desetine ljudi. Na prizorišče je prispel pred protibombnimi tehniki in ugotovil je, da je nevarnost prevelika, da bi čakal. Da je zgodba resnična, so potrdili tudi očividci, ki so videli policista, kako je na hitro vstopil v avto, nato pa stekel v kritje.

Vodja londonske protiteroristične policije Peter Clarke je povedal, da je še prezgodaj, da bi govorili o morebitnih osumljencih. Preiskovalci še ugotavljajo, ali je v poskus napada vpletena mednarodna teroristična mreža Al Kaida.

Našli še eno avto-bombo in eno sumljivo vozilo

Dogodek se je zgodil teden dni pred drugo obletnico terorističnega napada v Londonu, v katerem je bilo v več napadih na javni prevoz v Londonu 7. julija 2005 ubitih 56 ljudi, vključno s štirimi samomorilskimi napadalci. Britanska policija je v povezavi s temi napadi maja letos aretirala štiri, marca pa tri ljudi.

V petek je policija dobila dva nova, podobna poziv kot ponoči. Sumljivi vozili so spet odkrili v samem središču mesta, prvo na Park Lanu, drugo pa na Fleet Streetu, poroča Sky News. Obe ulici so zaprli za ves promet.

Zgodaj popoldne so policijo poklicali na eno najbolj slavnih in prestižnih londonskih ulic, Park Lane, kjer je bilo parkirano sumljivo vozilo. Tudi tokrat je šlo za mercedesa, v njem pa so odkrili podobno eksplozivno napravo kot v prvem, je sporočila londonska policija. Primera sta očitno povezana, so dodali. Sporočili so tudi, da so vozilo našli zapuščeno na bližnji ulici, redarji pa so ga nato odvlekli na Park Lane, kamor naj bi ga lastniki prišli iskat. To se ni zgodilo, policija pa ne izključuje možnosti, da je domnevni napadalec avto zapustil v paniki.

Forenziki so avto podrobno prečesali, pregledujejo pa tudi posnetke varnostnih kamer. Prepričani so, da bodo v kratkem vedeli, kdo je voznik.

Proti večeru so domnevno avto-bombo odkrili še na Fleet Streetu, je poročal Sky News. Več podrobnosti za zdaj ni znanih.

Bombe namenjene Brownu?

Analitiki domnevajo, da bi bil morebiten napad lahko povezan z menjavo britanske vlade. Novi premier Gordon Brown je po odkritju domnevne eksplozivne naprave poudaril, da je današnji dogodek Britance opomnil, da se še vedno soočajo z "resno in stalno grožnjo". Hkrati je britansko javnost pozval, naj bo v stalni pripravljenosti, in dodal, da je ključna dolžnost vlade zagotoviti varnost ljudi.

Analitiki povezujejo napad z menjavo oblasti
Analitiki povezujejo napad z menjavo oblasti FOTO: Reuters

"Kot so policija in varnostne sile ob številnih priložnostih že povedale, se soočamo z resno in neprestano grožnjo državi. Policiji moramo dovoliti, da raziskuje," je še poudaril Brown in dodal, da bo ministre opozoril, da morajo v naslednjih nekaj dneh ohraniti pozornost.

Dogodek se je zgodil teden dni pred drugo obletnico terorističnega napada v Londonu, v katerem je bilo v več napadih na javni prevoz v Londonu 7. julija 2005 ubitih 56 ljudi, vključno s štirimi samomorilskimi napadalci. Britanska policija je v povezavi s temi napadi maja letos aretirala štiri, marca pa tri ljudi.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mali Suzenj
30. 06. 2007 00.54
jep...verjetno so bili teroristi, ravno tako kot ob napadu na WTC :) mal reklame je pa treba, a ne?
yan333@email.si
29. 06. 2007 17.25
mislem da 250 le ni tako malo. če bi to rzgnalo bi bila prav gotovo "štala". K sreči so odkrili, in počasi mi grejo tele skrajneži že na jetra in počasi začenjam razumeti američane da so napadli irak in afganistan. Londona mi je pa kot mesta izredno škoda ker menim da je eno najbolj urejenih mest v evropi in res bi bilo škoda da bi mogla biti v njem sedaj na vsakem mestu policija. Sicer pa če se bo tole nadaljevalo bomo mogli Evropejci malce bolj skupaj stopit, drugače nas bosta V svet in Amerika povozila.
bosko.buha@mailinator.com
29. 06. 2007 14.57
Jaz bi vama jih vseh 200 zlil na glavo in zažgal, saj to pa res ni nič. V naslovu piše ekspozija bi lahko terjala smrtne žrtve. Je to zganjanje panike? Ne, povedali so tako kot je res, vidva si interpretirata to kot zganjanje panike.
albertinum@excite.com
29. 06. 2007 10.56
No, ja, 250 litrov bencina. V moj avto jih gre 60 litrov, tako da teh 250 litrov ni ne vem kaj. Je pa priročno za zganjanje panike.
shemish
29. 06. 2007 10.51
Spet cela štala ;) Zanimivo pa je, da je gospod Brown pričel z delom v svojem kabinetu prav danes, kar spominja na nekaj že doživetih podobnih dogodkov, ki se na koncu izkažejo za totalno deviacijo pozornosti javnosti. In druga zelo smešna zadeva, konstantno se na pojavlja dejstvo, da je bilo v avtu 200 litrov navadnega bencina ... "a massive ammount of fuel ..." A massive ammount? Mislim, klasičen jeklen kontejner drži cca 250 litrov tekočine. Če si to vizualizirate dejansko ne moremo govoriti o ogromni količini bencina kot to skušajo prikazat nekateri novinarji prav ta trenutek. Spet se trudijo vzpostaviti obsedeno stanje s totalnimi non-sensi in dejansko lahko ta trenutek opazujete kako mediji spretno strašijo javnost bolj kot je sploh potrebno. Konstrukt, če mene vprašate ... nič novega, vse to se je v zgodovini že zgodilo in to ne enkrat.