Tujina

Avstrijski koalicijski pogovori neuspešni

Dunaj, 03. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvi pogovori o oblikovanju nove avstrijske vladajoče koalicije med avstrijsko ljudsko stranko (ÖVP) in socialdemokratsko stranko (SPÖ) so se končali neuspešno. Zmagovalka volitev ÖVP naj bi se še ta teden o novi koaliciji pogovarjala tudi s svobodnjaki (FPÖ) in Zelenimi.

Vodja SPÖ Alfred Gusenbauer
Vodja SPÖ Alfred Gusenbauer FOTO: Reuters

Dober teden dni po parlamentarnih volitvah v Avstriji sta se danes sestali pogajalski skupini ljudske stranke ÖVP in socialdemokratske SPÖ, ki pa so se po štirih urah pogajanj, nista uspeli uskladiti stališča o sestavi nove vladajoče koalicije. Vodja SPÖ Alfred Gusenbauer je izjavil, da s pogajanji ni zadovoljen, saj je pričakoval več. Dodal je še, da je nezadovoljen z dogovorom ÖVP na zahteve po popolnih informacijah o avstrijskem proračunu.

Član pogajalske ekipe SPÖ Josef Cap pa je poudaril, da socialdemokrati vztrajajo pri podrobni analizi proračuna. Na današnjih pogovorih z ÖVP so se po Capovih besedah dogovorili, da bodo pogovore nadaljevali, pri čemer pa sam ni prevelik optimist. Gusenbauer računa, da se bodo na pogovorih z ÖVP ponovno sešli šele okoli 15. decembra.

Wolfgang Schüssel
Wolfgang Schüssel FOTO: Reuters

Dosedanji kancler in mandatar za sestavo nove vlade, sicer vodja ÖVP Wolfgang Schüssel, je bil na drugi strani presenečen nad razočaranjem SPÖ nad pogovori. ÖVP naj bi po njegovih besedah SPÖ predstavila tako dokumentacijo, "kot je bilo dogovorjeno prejšnji teden". Ko bodo znane najnovejše napovedi inštitutov za gospodarske raziskave, bodo tudi predstavili proračun za leto 2003, je še povedal Schüssel. Obenem je pogovore v nasprotuje z Gusenbauerjem označil kot "dober začetek".

ÖVP na volitvah presenetila

Avstrijski predsednik Thomas Klestil je Schüssla 26. novembra imenoval za mandatarja za sestavo nove vlade. ÖVP je na predčasnih parlamentarnih volitvah 24. novembra v Avstriji dosegla senzacionalno zmago. Dobila je 42,3 odstotka glasov, kar je odločno več kot leta 1999, ko je prejela 26,9 odstotka glasov. To predstavlja največji porast števila glasov kakšni stranki v Avstriji po drugi svetovni vojni. Na drugi strani pa je FPÖ z 10,2 odstotkoma glasov utrpela rekordno izgubo glasov v primerjavi z letom 1999, ko je zanjo glasovalo 26,9 odstotka volivcev. SPÖ je dobila 36,9 odstotka, Zeleni pa 9 odstotkov glasov.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA