Tujina

Avstrijka samo z blago obliko bolezni

Celovec, 18. 06. 2009 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

25-letnica, okužena z novo gripo, ki je bila nedavno na poroki v Sloveniji, ima blago obliko bolezni in se počuti dobro, sporočajo z IVZ. Pregledali so tudi ostale goste.

Gripa
Gripa FOTO: Reuters
Bolnica je prišla iz Velike Britanije, in sicer je potovala z letalom iz Londona v Celovec. Vsi potniki na letalu, tudi slovenski, so že dobili informacije o tem, kam naj se obrnejo v primeru pojava kliničnih znakov bolezni. IVZ

Z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) so sporočili, da so se o 25-letni Avstrijki, okuženi z novo gripo, pozanimali pri avstrijskem ministrstvu za zdravje. Izvedeli so, da ima samo blago obliko bolezni in da se dobro počuti.

Avstrijka je bila sicer nedavno na poroki v Sloveniji, zato so o morebitnih simptomih povprašali tudi vse druge goste. Ugotovili so, da za zdaj ne kažejo znakov okužbe s tem virusom. Dali pa so jim tudi natančna navodila, kako ravnati, če bodo opazili značilne znake.

"Poizvedba je bila s tem končana. Bomo pa v Sloveniji še naprej budno spremljali razmere, povezane s širjenjem novega virusa gripe, ter izvajali laboratorijsko diagnostiko, da bi zaznali morebiten pojav bolezni pri nas. Do sedaj pa še nismo zabeležili primera okužbe," so še zapisali.

Štiri nove okužbe na avstrijskem Koroškem

Na avstrijskem Koroškem so medtem zabeležili štiri nove sume okužbe z novo gripo. Vsi domnevno okuženi naj bi bili v stiku z žensko, pri kateri so novo gripo potrdili v sredo in je bila minuli konec tedna na poroki v Sloveniji.

V deželno bolnišnico v Celovcu so pripeljali dve ženski, ki sta bili v Londonu z žensko, pri kateri so novo gripo že potrdili. Na istem letalu sta bila tudi moški in ženska, ki so ju zaradi simptomov, podobnih tistim ob novi gripi, prav tako pripeljali v bolnišnico.

Skupaj so sicer v Avstriji potrdili devet primerov bolezni.

Težave s sistemom obveščanja?

Medtem, ko je razglašena najvišja stopnja ogroženosti, torej pandemija, pa ostaja vprašanje, ali deluje sistem obveščanja. IVZ je namreč za primer okužene Avstrijke, ki je bila v Sloveniji, izvedel od slovenskih medijev in ne od pristojnih v Avstriji.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SheppardJohn
18. 06. 2009 16.04
v vladi imas polno virusa
m0dridirkac
18. 06. 2009 14.24
>>Dont.Panic >>...Naši zdravniki še krvi ne pregledajo, če tega izrecno ne >>zahtevaš in/ali povzdigneš glasu Zato, ker ZZZS ne plača. Si pa zabeležijo, da je bila preiskava na tvojo zahtevo, in kmalu se lahko zgodi, da boš moral tako neutemeljeno preiskavo sam plačati.
MeNoLikeU
18. 06. 2009 14.10
za ta virus me sploh ne zanima. /care
Rodriguez
18. 06. 2009 13.52
Prekleta študentka eresmus. Zaradi tega ne maram erasmus študentov
JohnWayne.
18. 06. 2009 13.49
kako pa se blaga oblika imenuje? nova gripa 2? H1N1 polovic? res vse kar še čakam so tisti slovenski svatje, ki bodo na račun tega pridobival pozornost.. :)
Dont.Panic
18. 06. 2009 13.39
Eh, boh ve koliko jih je kle že preživelo ta virus. Naši zdravniki, tako ali tako nič ne odkrijejo (saj še krvi ne pregledajo, če tega izrecno ne zahtevaš in/ali povzdigneš glasu). Čim prideš tja, ti dajo Sumamed (očitno je zdaj Tamiflu bolj "in", je le za plačat...). Pa po ustavi, naj bi bila Slovenija socialna država. Hm, če je ta virus smrtno nevaren, zakaj je potrebno potem zdravilo plačati? v tej državi se počne marsikaj, samo ustave in zakonov se ne upošteva.
ziva35
18. 06. 2009 13.35
Skoraj ne verjamem, da pri nas še ni primera, vsaj suma, na to bolezen...