Tujina

Avstralija ne popušča

Sydney, 30. 08. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Avstralske oblasti so sporočile, da bodo, če bo potrebno, norveško tovorno ladjo, ki je v nedeljo na krov sprejela 400 pretežno afganistanskih beguncev, iz svojih voda odstranili tudi s silo. Proti ladji pa je krenilo več ladij avstralske mornarice.

Čolni avstralske vojske
Čolni avstralske vojske FOTO: Reuters

Avstralska vlada kljub naraščajočemu mednarodnemu pritisku še naprej vztraja, da norveški tovorni ladji Tampa, ki je v nedeljo na krov sprejela več kot 400 pretežno afganistanskih beguncev, ne bo dovolila pristati v katerem od svojih pristanišč.

Vlada je k ladji poslala več ladij avstralske mornarice. To je potrdil tudi norveški zunanji minister Thorbjoern Jagland, ki je potezo avstralske vlade na norveški televiziji označil kot "razkazovanje moči". Obenem je izrazil prepričanje, da bi s sodelovanjem vseh vpletenih strani lahko našli rešitev problema.

Norveška, ki je avstralske oblasti vnovič pozvala, naj premislijo o svoji odločitvi, pa je medtem zadevo postavila pred Mednarodno pomorsko organizacijo, Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) in Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC).

Begunci so ponovno grozili, da bodo skočili z ladje, če bo kapitan odplul iz avstralskih teritorialnih voda. Prebivalci Božičnega otoka, po večini različnih narodnosti, so pripravljeni sprejeti begunce, saj se z odločitvijo avstralske vlade ne strinjajo.

Avstralski minister za imigracijo Phillip Ruddock je zanikal, da je bila akcija pripadnikov posebnih enot avstralske vojske (SAS), ki so se v sredo povzpeli na ladjo, dejanje piratstva, saj naj bi bili begunci tisti, ki so zagrešili piratsko dejanje, ko so kapitana ladje prisilili, da je odplul proti Božičnemu otoku. Slednji sicer vztraja, da ne bo zapustil avstralskih teritorialnih voda - ladja je trenutno približno pet navtičnih milj oddaljena od otoka. Ruddock je ob tem dejal, da naj bi bilo beguncev 460 in ne 438, kakor je bilo sprva sporočeno. Medtem je več mednarodnih humanitarnih organizacij potnikom Tampe ponudilo pomoč, lokalne oblasti na Božičnem otoku pa so vlado v Canberri pozvale, naj ladji dovoli pristati na otoku in poudarile, da jih je sram zaradi ravnanja Avstralije.

Standardi ZN o pravicah beguncev določajo, da mora ladja z begunci pristati v najbližjem pristanišču, je dejala visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Mary Robinson.

Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Mary Robinson pa je danes od avstralskih oblasti zahtevala, naj norveški tovorni ladji Tampa, ki ima na krovu več kot 400 pretežno afganistanskih beguncev, dovolijo zasidranje na Božičnem otoku. Zaplet z avstralskimi oblastmi pa je označila kot "zelo resno vprašanje". Medtem je norveški premier Jens Stoltenberg avstralskega kolega Johna Howarda danes vnovič pozval, naj dopusti prihod Tampe na Božični otok.