Tujina

Avstralcu 9 mesecev zapora

Guantanamo, 31. 03. 2007 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sodišče v Guantanamu je Avstralcu Hicksu kazen zaradi sodelovanja z Al Kaido znižala na devet mesecev.

Vojaško sodišče v ameriškem oporišču Guantanamo na Kubi je zaporno kazen za Avstralca Davida Hicksa znižalo na devet mesecev zaporne kazni.

Avstralci zahtevajo vrnitev njihovega sodržavljana.
Avstralci zahtevajo vrnitev njihovega sodržavljana. FOTO: Reuters

Sodišče je že v petek razsodilo, da je 31-letni Hicks kriv sodelovanja pri vojaškem usposabljanju privržencev teroristične mreže Al Kaida. Skupina vojaških predstavnikov je sicer zanj zahtevala sedem let zapora, znižanje kazni pa je bilo del dogovora, ki od Hicksa zahteva umik vseh obtožb o zlorabah s strani ameriškega osebja v oporišču Guantanamo, mu prepoveduje pritožbo na razsodbo in določa, da obsojeni Avstralec leto dni ne sme govoriti s predstavniki medijev o primeru.

Hicks, prvi teroristični osumljenec, ki je stopil pred omenjeno sodišče, naj bi kazen odslužil v Avstraliji, kamor naj bi odpotoval v dveh mesecih. Po trditvah političnih analitikov je Hicks dobil nižjo kazen tudi zaradi pritiska avstralske vlade na Washington, čeprav Hicksov zagovornik Michael Mori podrobnejših podatkov o vpletenosti Avstralije, ki sicer podpira ameriško politiko v Afganistanu in Iraku, ni razkril.

Po besedah zagovornikov si Hicks zasluži le blago kazen, ker ne predstavlja groženj varnosti, saj se je Al Kaidi pridružil zato, ker ga niso sprejeli v avstralsko vojsko, in mu je za svoja dejanja žal.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.