Tujina

Obama: Aung San Su Kji izpustite na prostost

Yangon, 11. 08. 2009 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
9

Voditeljico mjanmarske opozicije je sodišče spoznalo za krivo kršenja zakona o notranji varnosti. Dosodili so ji še 18 mesecev hišnega pripora, kar je sprožilo obsodbe zahodnih voditeljev.

Mjanmarsko sodišče je voditeljico opozicijskega gibanja Aung San Su Kji spoznalo za krivo kršenja zakona o notranji varnosti in ji dosodilo še tri leta zapora, kar pa so nemudoma znižali na 18 mesecev hišnega pripora.

Su Kjijeva ostaja v hišnem priporu.
Su Kjijeva ostaja v hišnem priporu. FOTO: Reuters

Po poročanju tujih medijev je gotovo, da bo tovrstna razsodba še dodatno razjezila zahodni svet in okrepila izolacijo Mjanmara. Sicer je bila razsodba, da je kriva, pričakovana. Po navedbah kritikov mjanmarskega režima je bil namreč celoten proces zastavljen tako, da bi Aung San Su Kji zadržali v hišnem priporu pred in med volitvami, ki naj bi potekale prihodnje leto.

Aung San Su Kji je obsojena, da je kršila pogoje, ko je v hišo spustila Američana Johna Yettawo. Ta je do njene hiše priplaval po jezeru, da bi jo posvaril pred atentatom, o katerem je imel vizije. Njeni odvetniki sicer niso izpodbijali dogodka, vendar pa so zagovor utemeljevali s tem, da ni mogla v tem primeru nič storiti. Moškega bi morali zaustaviti pazniki okoli njenega doma. Ob tem so poudarjali tudi to, da je obtožena na osnovi zakona iz ustave, ki je bila opuščena pred 25 leti.

Nobelova nagrajenka je zadnjih 19 let zaradi mjanmarske vojaške hunte večinoma preživela v hišnem priporu. Trinajst let ni smela videti nikogar, razen določene peščice ljudi.

Obsojanja z vseh strani

Medtem je švedsko predsedstvo mjanmarsko hunto že pozvalo, naj "takoj in brezpogojno" izpusti Aungovo in vse politične zapornike. V imenu EU je napovedalo tudi nove "ciljne ukrepe proti odgovornim za sodbo" in zaostritev sankcij proti Mjanmaru. Pri tem je mjanmarsko vojaško hunto še pozvalo, naj spoštuje zahteve mednarodne skupnosti po takojšnji izpustitvi Aungove in vseh drugih političnih zapornikov, saj je to predpogoj za resnično narodno spravo in za poštene svobodne volitve, ki so napovedane za leto 2010. Če bo mjanmarski režim ravnal v skladu z zahtevami mednarodne skupnosti, potem se bo tudi EU odzvala pozitivno, so še sporočili.

Izražamo ogorčenje nad obsodbo Aung San Su Kji, saj ji je z izrečeno kaznijo onemogočen nastop na splošnih volitvah naslednje leto. Slovenija poziva pristojne v Mjanmaru, da jo nemudoma izpustijo iz hišnega pripora ter s tem prispevajo k narodni spravi in demokratičnemu procesu, ki bo vključeval vse politične stranke, etnične skupine in manjšine. Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije

Ostre kritike glede obsodbe Aungove je izrazil tudi britanski premier Gordon Brown in pozval Varnostni svet ZN, da uvede embargo na prodajo orožja mjanmarski hunti. Menil je, da je bil že sam "pošastni sodni pregon" Aungove dokaz, da so jo želeli načrtno izločiti iz volitev leta 2010, zaradi česar bodo te nelegitimne. "Dokler bodo Aung San Suu Kyi in vsi drugi politični zaporniki za zapahi in dokler jim ne bo dovoljeno, da polno sodelujejo v političnem procesu, potem načrtovane volitve leta 2010 ne bodo ne kredibilne ne legitimne," je dejal.

K izpustitvi Aungove je pozvala tudi ameriška državna sekretarka Hillary Rodham Clinton. Kot je dejala, "ne bi smela biti obsojena, ne bi ji smeli niti soditi". "Pozivamo k izpustitvi več kot 2000 političnih zapornikov, vključno z Američanom Johnom Yettawom," je dejala. Sodbo je obsodil tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je mjanmarske oblasti pozval, naj voditeljico mjanmarske opozicije takoj izpustijo.

Tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je izrazil globoko razočaranje. Mjanmarske generale je pozval, naj jo takoj in brezpogojno izpustijo na prostost. "Če Aung San Su Kji in drugi politični zaporniki ne bodo izpuščeni in če jim ne bo dovoljeno sodelovati na svobodnih in pravičnih volitvah, bo verodostojnost političnega procesa še naprej vprašljiva," je poudaril.

K ostrejšemu odgovoru je pozvala tudi Malezija in zahtevala nujno zasedanje Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean), katerega član je tudi Mjanmar.

Podobno so se odzvali tudi v organizaciji Human Rights Watch (HRW). Obsodba Aungove je "obsojanja vredna zloraba oblasti", so ocenili. "Z utišanjem vodilnih nasprotnikov na prirejenih sojenjih generali jasno kažejo, zakaj volitve prihodnje leto ne bodo prinesle spremembe," je menil vodja HRW v Aziji in prav tako pozval hunto v Mjanmaru, naj takoj osvobodi Nobelovo nagrajenko za mir.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BergKonig
12. 08. 2009 05.59
V ponedeljek smo ji peli v maskah!
Abacus
12. 08. 2009 02.26
Mainland China ,da nau pomote
Abacus
12. 08. 2009 02.26
ah ta myanmarska hunta ,pa kimđongova zastarhovalna politika...vsem tem in še več je sponzor Kitajska...aha
mici87
11. 08. 2009 20.53
tud mi smo v pondelk zanjo peli komad walk on....blo lepo slisat...
bre11
11. 08. 2009 12.16
kaj pa ma dolg jezik
warezovc@email.si
11. 08. 2009 11.36
ah daj no.. 18mesecev hisni pripor? tega bi se se ksni geeki k tukile komentirajo RAZVESELILI kaj sele da je to neka kazen
Aljoša Krivograd
11. 08. 2009 10.51
sobota, nedelja... OK! se še nisem v redu zbudil... 65.000, 63.000, 68.000... sej je vseeno! tisti, ki smo poznali komad smo peli, ostali pa, verjemi mi, so bili glih tolk glasni, tut če niso poznali komada...
MajaZmaja007
11. 08. 2009 10.24
pucflek: kot vem, v soboto U2 niso imeli koncerta ... Drugače pa ne v nedeljo in ne v ponedeljek ni VSEH 65.000 (x 2) ljudi pelo, ker jih vsaj 3/4 ni poznalo niti refrena, kaj šele celega besedila.
Aljoša Krivograd
11. 08. 2009 10.13
še v soboto, na koncertu U2, nas je vseh 65.000 pelo za njeno izpustitev. saj komad WALK ON so napisali za njo, vsi ji hočej(m)o pomagat, pa jim nekak ne rata...