Tujina

Atentat na Titov kip

Zagreb/Kumrovec, 27. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Eksplozija je porušila spomenik nekdanjega predsednika SFRJ pred njegovo rojstno hišo v Kumrovcu.

V eksploziji, ki se je zgodila v noči na ponedeljek v Kumrovcu, je bil spomenik Josipa Broza Tita prevrnjen s podstavka, s torza skulpture pa je bila odtrgana glava. Eksplozija je poškodovala tudi Titovo rojstno hišo, gostinski objet nasproti Titove hiše in upravno zgradbo etnovasi Kumrovec, na kateri so popokala stekla. Policija storilcev še ni odkrila.

Hrvaška vlada je najostreje obsodila vandalsko početje in od policije zahtevala, naj stori vse za čim prejšnje odkritje in primerno kaznovanje storilcev tega kaznivega dejanja.

Poskus porušenja Titovega spomenika je najostreje obsodilo tudi hrvaško ministrstvo za kulturo.

Krapinsko-zagorska in varaždinska policijska uprava sta v sodelovanju s slovensko policijo blokirali vse izvoze iz Kumrovca proti Sloveniji, namestili pa so tudi dve policijski patrulji.

"To barbarsko dejanje nedvomno dokazuje poskus rušenja civilizacijskih in kulturoloških norm hrvaške države. Vsak del hrvaške kulture, še posebej, ko gre za vrhunska dela, kot je skulptura Antuna Augustinčića, je neprecenljive vrednosti," je sporočil hrvaški minister za kulturo Božo Biškupić. Dodal je, da bo kulturno ministrstvo po pregledu hitro saniralo nastalo škodo na objektih in spomeniku.