Tujina

Atentat na afganistanskega predsednika

Ljubljana, 27. 04. 2008 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Talibani so izvedli napad na vojaški paradi v Kabulu, kjer je bil tudi predsednik Karzaj. Slednji v napadu ni bil poškodovan.

Talibani so zanikali, da so hoteli izvesti atentat na Karzaja.
Talibani so zanikali, da so hoteli izvesti atentat na Karzaja. FOTO: Reuters

Talibanski skrajneži so med vojaško parado v Kabulu skušali izvesti atentat na afganistanskega predsednika Hamida Karzaja in več ministrov, a neuspešno.

Streljanje in eksplozije so izbruhnili potem, ko je Karzaj pregledal čete in se vrnil na tribuno, od koder bi si moral ogledati tradicionalno največjo parado afganistanske vojske, s katero vsako leto obeležijo poraz Sovjetske zveze med invazijo na Afganistan.

Po napadu je nastala panika.
Po napadu je nastala panika. FOTO: Reuters

Napad je povzročil splošno paniko med udeleženci, terjal pa je tudi najmanj eno smrtno žrtev. Devet ljudi je bilo ranjenih, med njimi več članov parlamenta. Na strani talibanov so bili ubiti trije od šestih borcev. Sicer so zanikali, da bi šlo za atentat na afganistanskega predsednika. Ta je kmalu po napadu nagovoril narod po televiziji in zatrdil, da je situacija pod nadzorom in da so varnostne sile že aretirale nekaj napadalcev.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.