Tujina

ASEAN poziva k izpustitvi Nobelove nagrajenke

Phnom Penh, 17. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zunanji ministri članic Združenja držav JV Azije (ASEAN) so ob koncu zasedanja v kamboškem Phnom Penhu mjanmarske oblasti pozvali, naj čimprej izpustijo voditeljico mjanmarske opozicije Aung San Suu Kyi.

Združenje je v nasprotju s svojim načelom nevmešavanja doslej prvič javno komentiralo notranje zadeve svojih članic. ASEAN je vse strani v Mjanmarju tudi pozval k narodni spravi in dialogu.

Nobelovo nagrajenko Aung San Suu Kyi oblasti v Yangonu že od konca maja, ko je izbruhnilo nasilje med njenimi privrženci in silami oblasti, zadržujejo nezano kje. Dejanje je sprožilo številne obsodbe po svetu in so bile verjetno prav te razlog, da je ASEAN sprejel poziv mjanmarskim oblastem.

Sicer pa so zunanji ministri ASEAN na srečanju precej pozornosti namenili tudi islamskemu terorizmu. Zavzeli so se za tesnejše regionalno sodelovanje v boju proti terorizmu, potem ko so v zadnjih tednih v Kambodži in na Tajskem aretirali več domnevnih pripadnikov terorističnih mrež, kar zbuja strah pred širjenjem delovanja terorističnih skupin na območju.

Glede Severne Koreje so se ministri strinjali, da mora biti Korejski polotok območje brez jedrskega orožja, in poudarili, da je treba vse napetosti, ki se pojavljajo, reševati po mirni poti.