Tujina

Arhivi dostopni javnosti

Berlin, 26. 07. 2006 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nemčija je podpisala protokol o odprtju nacističnega arhiva s podatki o več kot 17 milijonih žrtev tega režima.

Po 60 letih bodo odprli arhive, v katerih je zabeležena tragična usoda 17,5 milijona žrtev nacizma
Po 60 letih bodo odprli arhive, v katerih je zabeležena tragična usoda 17,5 milijona žrtev nacizma FOTO: POP TV

Osem držav, med njimi Nemčija, ZDA, Francija in Izrael, je v Berlinu podpisalo protokol, s katerim bodo po 60 letih odprli arhive, v katerih je zabeležena tragična usoda 17,5 milijona žrtev nacizma. Dogovor o odprtju nacističnih arhivov za javnost je aprila letos dosegla skupina enajstih držav, ki nadzira arhive v mestu Bad Arolsen v osrednjem delu Nemčije.

Kot so v torek sporočili z nemškega zunanjega ministrstva, je odprtje arhivov, ki vsebujejo 47 milijonov dokumentov, posledica "izrazitega interesa sedanjega raziskovalnega dela". Podpis protokola pa odraža "velik pomen, ki ga nemška vlada pripisuje raziskovanju preteklosti".

Danes je protokol podpisalo osem držav, poleg omenjenih štirih še Velika Britanija, Italija, Grčija in Luksemburg, podpisati pa ga morajo še tri - Poljska, Belgija in Nizozemska.

Po podpisu mora vseh enajst držav protokol ratificirati. Nato bodo arhivi končno dostopni javnosti oziroma novinarjem in raziskovalcem, ki se ukvarjajo z obdobjem holokavsta. Nemška pravosodna ministrica Brigitte Zypries je dejala, da upa, da se bo to zgodilo še pred koncem leta. V skladu s pogodbo iz leta 1955 so imeli dostop do arhivov doslej le svojci žrtev množičnih nacističnih pobojev.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.