Tujina

Aretirali vodjo opozicije

Islamabad, 03. 11. 2007 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
12

V Pakistanu je predsednik razglasil izredne razmere, razveljavil ustavo in zamenjal predsednika vrhovnega sodišča.

Predsednik Mušaraf je odredil začasno razveljavitev ustave, parlament in pokrajinske skupščine pa bodo še naprej nadaljevali delo.
Predsednik Mušaraf je odredil začasno razveljavitev ustave, parlament in pokrajinske skupščine pa bodo še naprej nadaljevali delo. FOTO: Reuters
Evropska komisija je izrazila željo po "hitri vrnitvi demokracije" v Pakistan, medtem ko so ZDA Mušarafa pozvale, naj se drži svoje obljube, da bo sestopil s položaja vodje vojske in za januar sklical parlamentarne volitve. V Indiji so izrazili obžalovanje zaradi "težavnih časov, v katerih se je znašel Pakistan", zaskrbljeni pa so tudi v Veliki Britaniji.

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je v državi razglasil izredne razmere, njegov ukrep pa naj bi odobrila tudi vlada. Za ukrep se je odločil pred ključno odločitvijo pakistanskega vrhovnega sodišča o tem, ali bo njegova nedavna volilna zmaga razveljavljena, pa tudi v času, ko v državi narašča nasilje islamskih skrajnežev.

V odloku o izrednem stanju je zapisano, da se je Mušaraf za skrajni korak odločil "zaradi vsepogostejših napadov upornikov in nenehnega vmešavanja sodnih oblasti".

Nekaj ur po razglasitvi izrednega stanja je Mušaraf v nagovoru državljanom dejal, da sta ekstremizem in terorizem dosegla svojo mejo. Po njegovih besedah je bila ogrožena suverenost države. Oblast ni mogla delovati zaradi vmešavanja sodstva, je zatrdil. "Izredno stanje sem razglasil, da bi končal demokratizacijo države," je dodal.

Oddajajo le državni mediji

Pakistanska vlada je po razglasitvi izrednega stanja v več mestih blokirala oddajanje zasebnih televizijskih postaj, v prestolnici Islamabad pa so prekinjene tudi telefonske povezave. Paravojaške enote in policija so obkolile poslopje vrhovnega sodišča v Islamabadu, ki naj bi v prihodnjih dneh izreklo sodbo o zakonitosti Mušarafove zmage na predsedniških volitvah 6. oktobra letos. Vodja opozicije, Imar Kan, je trenutno v hišnem priporu.

"Načelnik generalštaba pakistanske vojske je razglasil izredne razmere in uvedel začasni ustavni red," je razmere pojasnil napovedovalec pakistanske državne televizije.

Upor sodnikov

Pakistanca poslušata novice
Pakistanca poslušata novice FOTO: Reuters

Pakistansko vrhovno sodišče je medtem razveljavilo uvedbo izrednih razmer, kar pa je vlada zavrnila. Vrhovni sodniki naj bi odločitev o uvedbi izrednih razmer razglasili za nezakonito, vsi sodniki pa so ob tem zavrnili prisego začasnemu ustavnemu redu. Vladni predstavnik pa je povedal, da izrednih razmer sodišče ne more razveljaviti, saj nalog o njihovi uveljavitvi vsebuje določbo, da jih ne more izpodbijati nobeno sodišče. Zatem pa je Mušaraf imenoval novega vodjo vrhovnega sodišča. Pakistanska vlada je tako Iftikarja Muhamada Čavdrija, ki je trn v Mušarafovi peti, odkar ga je slednji v začetku leta poskušal odstaviti, zamenjala s Hamidom Dogarjem.

V Pakistanu so sicer že dalj časa krožile govorice o morebitni uvedbi izrednih razmer v primeru razsodbe o nezakonitosti Mušarafove kandidature na volitvah. Njihova vzpostavitev pa pod vprašaj postavlja parlamentarne volitve, ki so predvidene za januar 2008. Te volitve so veljale za pomembno etapo vračanja demokracije v Pakistan.

Na oblast z državnim udarom

Pakistanska vlada je blokirala oddajanje zasebnih televizijskih postaj.
Pakistanska vlada je blokirala oddajanje zasebnih televizijskih postaj. FOTO: Reuters
Nekdanji predsednik Navaz Šarif, ki živi v izgnanstvu, je po razglasitvi izrednega stanja dejal, da Pakistan drvi v anarhijo. ''Nastal bo kaos,'' je opozoril.

Mušaraf se je na oblast povzpel leta 1999 z državnim udarom, ob predsedniški funkciji pa je tudi na čelu pakistanske vojske, zaradi česar je opozicija pred predsedniškimi volitvami pred sodiščem izpodbijala zakonitost njegove kandidature. Mušaraf je sicer ob bojkotu opozicije gladko zmagal na predsedniških volitvah, sedanji mandat pa mu uradno poteče 15. novembra.

Pakistan se sicer ob meji z Afganistanom že dalj časa spopada s skrajneži, ki so blizu talibanom in Al Kaidi, od minulega tedna pa so se spopadi razširili tudi na nekdaj turistično območje na severozahodu države. Nasilje islamistov je v Pakistanu še posebej silovito od julija. Od takrat je državo pretreslo okoli 20 samomorilskih napadov, v katerih je umrlo 420 ljudi.

Butova išče rešitev

Vojak pred sedežem televizije
Vojak pred sedežem televizije FOTO: Reuters

Najhujši se je zgodil 18. oktobra v Karačiju, ko je umrlo 139 ljudi. Napad se je zgodil na dan vrnitve nekdanje pakistanske premierke Benazir Buto iz osemletnega izgnanstva, ki se je z Mušarafom dogovarjala o delitvi oblasti. Butova je v sredo izrazila strah pred razglasitvijo izrednih razmer, nato pa je v četrtek iz Pakistana odpotovala v Dubaj. Po razglasitvi izrednih razmer se je v Dubaju vkrcala v letalo za Karači, kamor je že prispela, vendar še ni znano, ali bo lahko dejansko vstopila v Pakistan.

Dejala pa je, da razglasitvi izrednega stanja nasprotuje. ''Ljudje si želijo vodstva. V Pakistan sem se vrnila, da bi ljudstvu dvignila moralo. Srečala se bom s prvaki preostalih pakistanskih strank, s katerimi bom skušala najti način, kako preklicati Mušarafovo določitev,'' je dejala. Prav tako je opozorila, da bi lahko Mušarafova odločitev volitve odložila za od enega do dveh let.

Prav v Karačiju, ki velja za mesto, kjer je podpora Butovi visoka, so pred njenim pristankom odjeknili streli.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

starmark@siol.net
04. 11. 2007 16.14
Evo zelo značilen detaljček kako se "pripravlja" napad na Iran: ------------------ What Bush is referring to is a 2005 speech in which Ahmadinejad is alleged to have said “Israel must be wiped off the map.” The problem is, even though the so-called quote was widely reported in the propaganda organs of Western media and to this day is parroted on television, in magazines and newspapers by neocon ideologues with a pro-war agenda, Ahmadinejad never actually said any such thing. In an article entitled ‘Wiped off the Map’ – The Rumor of the Century, Farsi speaker Arash Norouzi painstakingly corrected the mistranslation of Ahmadinejad’s statement: ‘So what did Ahmadinejad actually say? To quote his exact words in Farsi: “Imam ghoft een rezhim-e ishghalgar-e qods bayad az safheh-ye ruzgar mahv shavad.” That passage will mean nothing to most people, but one word might ring a bell: rezhim-e. It is the word “regime,” pronounced just like the English word with an extra “eh” sound at the end. Ahmadinejad did not refer to Israel the country or Israel the land mass, but the Israeli regime. This is a vastly significant distinction, as one cannot wipe a regime off the map. Ahmadinejad does not even refer to Israel by name, he instead uses the specific phrase “rezhim-e ishghalgar-e qods” (regime occupying Jerusalem). ‘So this raises the question…what exactly did he want “wiped from the map”? The answer is: nothing. That’s because the word “map” was never used. The Persian word for map, “nagsheh” is not contained anywhere in his original Farsi quote, or, for that matter, anywhere in his entire speech. Nor was the western phrase “wipe out” ever said. Yet we are led to believe that Iran’s president threatened to “wipe Israel off the map,” despite never having uttered the words “map,” “wipe out” or even “Israel.” ’… ‘The full quote translated directly to English: “The Imam said this regime occupying Jerusalem must vanish from the page of time.” Word by word translation: Imam (Khomeini) ghoft (said) een (this) rezhim-e (regime) ishghalgar-e (occupying) qods (Jerusalem) bayad (must) az safheh-ye ruzgar (from page of time) mahv shavad (vanish from).’ How can President Bush, with elaborate worldwide intelligence institutions like the CIA and billions of dollars worth intelligence resources at his disposal, possibly be unaware of the correct translation of Ahmadinejad’s speech? Of course, he isn’t unaware. The president is fully aware of what Ahmadinejad really said, but the correct translation is inconsistent with his war agenda, and so, like his neocon brethren, he has deliberately chosen to put false word’s into Ahmadinejad’s mouth and broadcast the so-called quote to the world as authentic. --------- konec vložka
Zatarra
04. 11. 2007 13.45
Ja - they think the world is (their) playground.
starmark@siol.net
04. 11. 2007 10.47
Močan judoizraelski lobi v Ameriki, ki si je zaradi posebnih interesov Izraela popolnoma podredil ameriško zunanjo politiko, je potegnil najprej Ameriko (in takrat še ostale) v Afganistansko brezizhodno vojno, potem je popolnoma brez razloga napadel še Irak, sedaj pripravlja še napad na Iran in sistematično demonizira Rusijo in "putina" ter hoče na vsak način Rusijo narediti "sovražnico" Evropi. Vse to samo zato, da bi se izognili miru med Izraelci in svojimi sosedi, namesto, da bi že zdavnaj naredili MIR med Izraelci in Palestinci ter ostalimi sosedi Izraela, kar vse generira sedanjo nestabilnost na Bližnjem Vzhodu, in kjer judje( Cionsti) sanjajo o "Velikem Izraleu", namesto, da bi se spravili s svojimi sosedi-Semiti-njihovimi daljnimi bratranci. (Ameriških) ljubiteljev demokracije seveda "demokracija" v Saudski Arabiji in Pakistanu NE moti, zelo pa jih moti Putin-Solženicinova Rusija, ki je razhajkala njihovo judovsko roparsko bando v tranzicijski Rusiji in se poskuša z vsemi sredstvi upirati temu, da bi ta judoizraelski lobi od zunaj vodil tudi Rusijo in si jo podredil-jo popolnoma destabiliziral z "izvozom demokracije in človekovih pravic" kot v času vsaki dan pijanega Jelcina in ROPAL Rusijo še naprej ob pridiganju oropanim in obubožanim Rusm o "demokraciji in človekovih pravicah". Igra je zelo transparentna ko enkrat vidiš in razumeš zakaj gre in kdo to igro vodi. Tudi v Sloveniji gre v osnovi za isto stvar: izničiti IDENTITETO Slovencev, jim vzeti "dušo", jih poneumiti in potem z njimi manipulirati po mili volji. Način kako naša LEVICA poneumlja slovenceljne že 60 let je zelo poučen tudi z zadnjim primerom "predsedniških volitev", ko nam bodo spet izvolili človeka iz TRDEGA KOMUNISTIČNEGA jedra, ki je bil PROTI osamosvojitvi Slovenije, in katerega sedaj "slovenceljni" evforično-brezglavo volijo za svojega predsednika. In tako naprej, in tako naprej, brez konca k kaosu in razgrajevanju vsega do konca.
xxl.2005@gmail.com
04. 11. 2007 08.53
Me zanima, kaj bi se zgodilo s kakšnim Ropom, Cviklom ali Lahovnikom, če bi kokodakal v Pakistanu tako kot v Sloveniji?
DarthRevan
04. 11. 2007 07.18
Toncek.bb, ne bodi nor. Kako pa boš s slovensko vojsko izvedel coup d'etat, če je pa itak vsa v tujini? :)
toncek.bb
04. 11. 2007 07.14
takole bi moral tud pr nas zamenjat dolocene osebke v parlamentu, sodstvu, policiji, itd...;)
kvisko75@email.si
03. 11. 2007 23.52
Primerjat Pakistan s Slovenijo je pa možno samo v zblojenih slovenskih glvah.
Matej Rojc
03. 11. 2007 18.28
To je lep primer, kaj lahko državi naredi ideološka inštitucija (primerljivo pri nas RKC) v imenu boga. Verniki bi morali verovati v boga, ne pa nasedati ideološkim inštitucijam, ki v imenu boga in izkoriščanju naivnosti vernih ljudi, skušajo prevzeti totalno oblast nad ljudmi in grabiti bogastvo.
Poirot
03. 11. 2007 18.12
Mušaraf je ok,sm verski fanatiki ga hočejo zrušit!
Zatarra
03. 11. 2007 18.09
Jaz bi rekel, da gre za politični fanatizem (kot povsod po svetu). Verski fanatizem je večinoma uporabljen kot krinka, za zavajanje, skrivanje resničnih problemov in napak(, vemo s strani koga vse ...). Sicer pa priporočam v branje (in razmislek) odlične in po mojem mnenju kar najbolj korektne prispevke Boštjana Videmška v Sobotni prilogi. In prav nič se ne boste čudili ...
DarthRevan
03. 11. 2007 17.14
Ampak v Pakistanu ni Mušaraf tisti verski fanatik. Sicer moram reči da nisem presenečen. Butova se vrne, Butova spet odide, Mušaraf razglasi izredne razmere in spet ima vso politično moč v svojih rokah... ...kriza bo še tam, država se čisto zna sesuti. In to jedrska država...
nintendo64@email.si
03. 11. 2007 16.32
Verski fanatizem še ni nikoli naredil nič dobrega...