Tujina

Aretirali Vladana Batića

Beograd, 29. 09. 2005 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Srbiji so priprli Vladana Batića zaradi suma, da je kot pravosodni minister zlorabil uradni položaj.

Se je srbska vlada želela znebiti svojega ostrega kritika Vladana Batića?
Se je srbska vlada želela znebiti svojega ostrega kritika Vladana Batića? FOTO: Reuters

Vodja Demokrščanske stranke Srbije (DHSS) Vladan Batić je eden najbolj ostrih kritikov sedanjih oblasti. Prav na dan aretacije je na novinarski konferenci obtožil srbskega finančnega ministra Mlađana Dinkića, da je "scenarist kraje stoletja". Batić je pravzaprav že tretji s podobno usodo med akterji v sodnem postopku proti pripadnikom kriminalne združbe iz Kruševca oz. Jotkine skupine, ki so jih priprli po atentatu na srbskega premiera Zorana Đinđića 12. marca 2003. 

Pred petnajstimi dnevi so namreč že priprli sodnika srbskega vrhovnega sodišča Miroljuba Vučkovića in namestnika posebnega tožilca za organizirani kriminal Milana Radovanovića; prvega zato, ker naj bi od Jotkine skupine prejel podkupnino, drugi pa naj bi vodji združbe Zoranu Jotiću Jotki odkril, da mu v priporu prisluškujejo. 

Finančni minister Dinkić naj bi bil po Batićevih besedah v ozadju "kraje stoletja"; šlo naj bi za nepravilnosti pri upravljanju hranilnice Nacionalna štedionica, kjer naj bi bil Dinkić glavni "scenarist".

Batiću očitajo, da naj bi junija 2003 s položaja pravosodnega ministra naložil takratnemu direktorju uprave za izvajanje zapornih sankcij, naj pokliče upravnika zapora v Kruševcu in poskrbi za takojšnjo izpustitev iz pripora nekaj ur prej aretiranega pripadnika Jotkine skupine Nenada Jovanovića, imenovanega Mali Bidža, ki je od takrat na begu.

Batičev namestnik v DHSS Milan Protić je danes zatrdil, da gre za "stalinistični pregon, najbolj grob napad na svobodo govora in dokaz, da politični nasprotniki niso z ničemer zaščiteni". Protić tudi meni, da Batića niso slučajno priprli prav na dan, ko je napovedal kazenske ovadbe proti ljudem na oblasti. DHSS pa je ob aretaciji njenega predsednika zatrdila, da so Batića priprli, ker je govoril resnico o "zlorabah, kriminalu in zločinih srbskega premiera Vojislava Koštunice".

SORODNI ČLANKI