Tujina

Aretirali Mladićeva pomagača

Beograd, 20. 04. 2006 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbska policija je aretirala upokojenega polkovnika in njegovega sina, saj naj bi pri skrivanju pomagala Ratku Mladiću.

Mladićeva aretacija je le še vprašanje časa, menijo v srbski Demokratski stranski
Mladićeva aretacija je le še vprašanje časa, menijo v srbski Demokratski stranski FOTO: Reuters

V akciji iskanja enega od najbolj znanjih obtožencev haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Ratka Mladića je srbska policija aretirali upokojenega polkovnika vojske SČG Stanka Ristića in njegovega sina Predraga, poroča beograjski dnevnik Blic. Beograjsko sodišče je sicer v sredo končalo preiskavo proti dvema pomagačema Mladića, ki ju je srbska policija aretirala v tem letu.

Stanko Ristić je bil pilot 890. mešane helikopterske enote vojske SČG in je čin polkovnika dobil leta 1999. Skupaj s sinom Predragom so ga aretirali zaradi suma, da sta pomagala storilcu kaznivega dejanja Mladiću. Neimenovani viri časnika Blic zatrjujejo, da je z aretacijo Stanka in Predraga Ristića "sklenjen obroč" okrog nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Mladića in da je kmalu pričakovati tudi njegovo aretacijo.

Srbska policija je od začetka leta aretirala še dva Mladićeva pomagača. 28. januarja so priprli nekdanjega vodjo Mladićeve telesne straže, upokojenega polkovnika vojske Republike srbske Jova Đoga, deset dni pozneje pa Saša Badnjarja, ki naj bi bil prav tako upokojeni pripadnik vojske Republike srbske in eden od Mladićevih telesnih stražarjev.

Đogo in Badnjar sta od aretacije v priporu, prav v sredo pa je beograjsko sodišče končalo preiskavo proti njima. Kot so povedali Đogovi in Badnarjevi odvetniki, je pričakovati, da bosta oba kmalu na prostosti, ker s sklenitvijo preiskave in predajo njune zadeve tožilstvu ni več razlogov za nadaljnji pripor.

V primeru aretacije naj bi Ratko Mladić zaužil smrtonosno tableto
V primeru aretacije naj bi Ratko Mladić zaužil smrtonosno tableto FOTO: Reuters


Srbski dnevnik Večernje novosti v današnji izdaji piše, da je vse manj možnosti, da bo Mladić do 30. aprila v Haagu. Prav tako tudi ne izključujejo možnosti, da bi do spektakularnega preobrata lahko prišlo med prihajajočimi prvomajskimi prazniki. Jovan Simić, svetovalec srbskega predsednika za haaška vprašanja, pravi, da bi Srbija Mladića že izročila, če bi jim bil dostopen. ''Nimamo nobenega razloga, da bi odlašali z Mladićevo aretacijo,'' je še dodal Simić.

K skorajšnji aretaciji Ratka Mladića namiguje tudi časnik Kurir. Dragan Šutanovac, funkcionar Demokratske stranke, za omenjeni časopis ni izključil možnosti, da je srbska vlada Mladića že locirala, njegova aretacija pa je le še vprašanje časa.

Srbski Press pa piše o policijskem zaslišanju Mladićevega telesnega stražarja. Le – ta je med preiskavo povedal, da ima Mladič pri sebi smrtonosno tableto, ki bi jo zaužil v primeru prijetja.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.