Tujina

Aretirali enega glavnih akterjev genocida

Kampala, 06. 10. 2009 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obtoženec za organiziranje poboja Tutsijev v Ruandi je za zapahi. Nekdanjega vodjo ruandskih obveščevalcev Nizeyimano so aretirali v Ugandi, ko je potoval iz Kenije v DR Kongo.

Za stotisoči Tutsijev iz Ruande so ostale zgolj kosti.
Za stotisoči Tutsijev iz Ruande so ostale zgolj kosti. FOTO: Reuters

Enega najbolj iskanih osumljencev za genocid v Ruandi leta 1994 Idelphonseja Nizeyimano so aretirali v Ugandi, je sporočila policija. Nekdanji vodja ruandske obveščevalne službe je obtožen organiziranja poboja tisočev Tutsijev. V genocidu leta 1994 je bilo sicer v 100 dneh pobitih okoli 800.000 Tutsijev.

Po poročanju britanskega BBC so ga oblasti aretirale v ugandski prestolnici Kampala, med njegovo potjo iz Kenije v Demokratično republiko Kongo. Ujeli so ga v ponedeljek, nato pa so ga prepeljali v tanzanijsko mesto Arusha, kjer ima sedež Mednarodno sodišče za vojne zločine v Ruandi. Predstavniki sodišča še niso potrdili aretacije, so pa sporočili, da je Nizeyimana ena njihovih glavnih tarč.

Aretirani je bil v času genocida vojaški poveljnik ter šef obveščevalnih in vojaških operacij, obtožen pa je vzpostavitve posebnih vojaških enot, ki so izvajale poboje Tutsijev. Ena od teh enot naj bi ubila tudi nekdanjo ruandsko kraljico Rosalie Gicanda, vdovo kralja Mutare III. 80-letno kraljico naj bi odpeljali z njenega doma in jo ustrelili za narodnim muzejem. Ubili naj bi tudi več žensk, ki so skrbele za kraljico.

Nizeyimano obtožnice bremenijo genocida in zločinov proti človečnosti, med drugim pa še ukaza za ugrabitev skupine beguncev, vključno s 25 otroki, iz nekega samostana, ki jih nikoli več niso videli.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nad.oblaki
06. 10. 2009 16.19
+1
Medtem, ko je Evropa in preostali svet vse kupaj le nemo opazovala...
endrug
06. 10. 2009 15.26
+1
Pravica pride. Mogoče pozno a pride...