Tujina

Aretirali Charlesa Taylorja

Abuja, 29. 03. 2006 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Nigeriji so aretirali nekdanjega liberijskega predsednika, obtoženega vojnih zločinov v Sierri Leone.

Nekdanji liberijski predsednik Charles Taylor
Nekdanji liberijski predsednik Charles Taylor FOTO: Reuters

Nekdanjega liberijskega predsednika Charlesa Taylorja, obtoženca posebnega sodišča za vojne zločine v Sierri Leone, so aretirali v Nigeriji, in sicer v neki vasi na severu države, na meji s Kamerunom, kamor je poskušal pobegniti. Novico o aretaciji je potrdila tudi nigerijska policija.

Potem ko je nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo v soboto odobril izročitev Taylorja liberijskim oblastem, je glavni tožilec sodišča v Sierri Leone Desmond de Silva pozval k njegovi takojšnji aretaciji, saj bi po njegovih besedah lahko izkoristil svoje ogromno bogastvo in pomembne zveze za organizacijo pobega. De Silva je Taylorja označil za enega od treh najbolj iskanih in najpomembnejših obtožencev za vojne zločine na svetu.

Taylor je res podkušal pobegniti. V noči na torek je namreč izginil iz vile v Calabarju na nigerijski jugovzhodni obali, v kateri je živel po izgonu iz Liberije. Mednarodni tožilci in zagovorniki človekovih pravic so pred izginotjem svarili, da bi lahko Taylor, če bi se mu uspelo izogniti pregonu posebnega sodišča za vojne zločine v Sierri Leone, še enkrat ogrozil stabilnost Zahodne Afrike.

Charles Taylor je že prispel v Liberijo, ki je zahtevala njegovo izročitev.

Taylor je leta 2003 pobegnil v Nigerijo, ki mu je dala politično zatočišče po mednarodnem barantanju med ZDA in drugimi državami, ki so hotele na miren način čimprej končati državljansko vojno v državi, ki so jo ustanovili osvobojeni ameriški sužnji. Taylor je pred tem razpihoval državljansko vojno v sosednji Sierri Leone, kjer je prišlo do enih največjih vojnih grozot sodobne zgodovine, saj so uporniške sile na veliko novačile otroške bojevnike in sekale ude vsem, ki niso bili na njihovi strani.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.