Tujina

Aretacija vodje Hamasa

Ramala, 31. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelski vojaki so aretirali političnega vodjo islamskega gibanja Hamas na Zahodnem bregu Hasana Jusefa. Aretacija naj bi pomenila najhujši udarec političnemu krilu Hamasa od začetka nove intifade septembra 2000.

Aretacija naj bi pomenila velik udarec za Hamas
Aretacija naj bi pomenila velik udarec za Hamas FOTO: Reuters

Hasana Jusefa so aretirali skupaj z dvema oboroženima telesnima stražarjema, ko se je skrival v neki hiši v kraju El Bireh. Izraelske varnostne sile so ga iskale že nekaj mesecev, od začetka nove intifade pa je predstavljal Hamas na pomembnih srečanjih različnih palestinskih političnih skupin. V zadnjih mesecih so sicer aretirali ali ubili več pripadnikov vojaškega krila Hamasa, Brigad Ezedina Al Kasama.

V helikopterskem napadu v mestu Tubas na severu Zahodnega brega je bilo danes ubitih pet Palestincev, med njimi dva otroka, je francoska tiskovna agencija izvedela iz palestinskih zdravniških virov. Izraelski helikopter je v tem kraju kakih 20 kilometrov jugovzhodno od Dženina z izstrelkom zadel vozilo, pri čemer so žrtve povsem zoglenele. Po trditvah prič je med žrtvami tudi visoki predstavnik Brigad mučenikov Al Akse, oboroženega krila gibanja Fatah palestinskega vodje Jaserja Arafata. Neodvisni viri tega podatka še niso potrdili.

V Ramali se sicer v okviru štiridnevne turneje, katere namen je podpora demokratizaciji palestinskih avtonomnih oblasti in obnovitev pogajanj z Izraelom, danes mudi pomočnik ameriškega državnega sekretarja za Bližnji vzhod David Satterfield. Satterfield se je srečal s palestinskim notranjim ministrom Abdelom Razakom Jahjo in ministrom za mednarodno sodelovanje Nabilom Šatom, sešel pa naj bi se tudi z ministrom za informiranje Jaserjem Abedom Rabom.

Ta je pred srečanjem izrazil pesimizem, saj, kot je dejal, dosedanji pogovori s Satterfieldom niso prinesli še ničesar. Ameriški diplomat je na območje prispel v sredo, v četrtek pa se je srečal z izraelskim obrambnim ministrom Benjaminom Ben Eliezerjem. Sestanek s palestinskim voditeljem Jaserjem Arafatom ni predviden.