Tujina

Arafatova rezidenca v ruševinah

Ramala, 21. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Izraelska vojska je na zadnja dva palestinska samomorilska napada odgovorila z obleganjem in rušenjem Arafatove rezidence v Ramali. Cela naj bi ostala samo še stavba, v kateri se nahaja palestinski voditelj.

Izraelsko rušenje v Ramali je zaenkrat poleg arabskih držav obsodila le Rusija
Izraelsko rušenje v Ramali je zaenkrat poleg arabskih držav obsodila le Rusija FOTO: Reuters

Izraelski premier Ariel Šaron je danes napovedal nadaljevanje izraelske zasedbe rezidence palestinskega voditelja Jaserja Arafata v Ramali na Zahodnem bregu, vse dokler se ne bo predalo 19 domnevnih palestinskih teroristov, ki se po navedbah Izraela skrivajo v Arafatovi rezidenci. Doslej se je predalo najmanj 40 ljudi, po poročanju izraelskih virov tudi nekaj tistih iz seznama iskanih palestinskih skrajnežev. Šaronov tiskovni predstavnik pa je zatrdil, da izraelska vojska Arafatu osebno ne bo škodila.

Izraelska vlada je namreč sprejela resolucijo, v kateri zahteva izročitev 19 Palestincev, ki naj bi jih iskali zaradi domnevnih terorističnih dejanj in ki naj bi pred nekaj meseci v Arafatovi rezidenci našli zatočišče. Med njimi naj bi bil tudi vodja palestinske tajne službe Taufik Tiravi, ki mu je izraelski premier Ariel Šaron ponudil pošteno sojenje v Izraelu. Palestinska stran sicer zanika, da bi se na območju skrivali iskani Palestinci.

Uničen večji del rezidence

Izraelska vojska, ki je v četrtek vdrla na območje rezidence palestinskega voditelja Jaserja Arafata v Ramali na Zahodnem bregu, je do danes uničila večino stavb v kompleksu rezidence. Med operacijo na območju rezidence je Arafat ostal brez večine telesnih stražarjev, saj se je, kot je davi poročal izraelski radio, 26 njegovih telesnih stražarjev predalo. Palestinski voditelj je sedaj omejen na eno nadstropje stavbe svojega glavnega urada, saj so izraelske enote minulo noč porušile tudi stopnišče in viseči most, ki je njegovo stavbo povezoval z neko drugo stavbo.

Izraelski vojaki so medtem na stavbi nasproti glavnemu uradu palestinskega voditelja sneli palestinsko in izobesili izraelsko zastavo. Po besedah neimenovanega palestinskega predstavnika vojaki tudi preprečujejo dostop vodilnim predstavnikom palestinskih oblasti do Jaserja Arafata.

Arafat: Ne bomo se vdali

"Ponavljam poziv palestinskemu ljudstvu in organizacijam, da prekinejo napade znotraj Izraela, saj jih ti uporabljajo kot izgovor za uničevanje miru," je še zapisal Arafat.

Arafat pa je objavil izjavo, v kateri poziva k ustavitvi napadov na izraelske cilje znotraj Izraela, hkrati pa zatrdil, da se ne bodo vdali. "Pripravljeni smo na mir, ne pa na vdajo, ne bomo se odrekli Jeruzalema ali enega delčka ozemlja, ki nam ga zagotavljajo mednarodno pravo," je zapisal palestinski voditelj.

Izraelska vojska je medtem potrdila, da je ena granata padla tudi na osrednjo stavbo, v kateri se skupaj z Arafatom nahaja še okoli 200 Palestincev. Izraelski tanki so nameščeni okoli deset metrov od stavbe, kjer se nahaja Jaser Arafat, okoli glavne stavbe pa so postavili ograjo iz bodeče žice, kopljejo pa tudi jarke. Izraelska vojska je potrdila, da so uničili kakih 20 stavb.

Nasilje ni omejeno le na Ramalo

V Kalkiliji je vojska v noči na soboto porušila hiši dveh domnevnih skrajnežev, ki naj bi bila vpletena v samomorilski napad v Tel Avivu junija 2001, v katerem je umrlo 22 Izraelcev. V Kabatiji pa je vojska uničila hišo pripadnika skrajnega palestinskega gibanja Islamski džihad, ki je bil na izraelskem seznamu iskanih oseb. Na Zahodnem bregu so bili po navedbah izraelske vojske minulo noč aretirani tudi trije Palestinci.

Od septembra 2000, ko se je začela druga palestinska intifada, je umrlo najmanj 1550 Palestincev in 599 Izraelcev.

Arabske države za sejo Varnostnega sveta

Vojska nadaljuje tudi z rušenjem palestinskih bivališč
Vojska nadaljuje tudi z rušenjem palestinskih bivališč FOTO: Reuters

Varnostni svet ZN pa se je zaradi novega zaostrovanja razmer na Bližnjem vzhodu in na zahtevo arabskih držav v petek odločil, da bo o bližnjevzhodnem konfliktu razpravljal na javnem zasedanju, ki bo predvidoma v ponedeljek. Arabske države so zahtevale tudi sprejetje resolucije, ki bi Izraelu preprečila popolno zasedbo Arafatove rezidence v Ramali. Izrael bi se po mnenju arabskih držav moral tudi umakniti z vseh palestinskih ozemelj, ki jih je zasedel ob začetku nove palestinske intifade pred dvema letoma.

ZDA so Izraelu priznale pravico do obrambe, opozorili pa so ji tudi k upoštevanju posledic takih dejanj. "Izrael se ima pravico braniti in skrbeti za varnost, a mora pri tem razmišljati o posledicah teh dejanj in svoje vloge pri razvijanju reform palestinskih institucij," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer. Obleganje rezidence Arafata so obsodile Francija, Rusija in Egipt, Palestinci pa od OZN zahtevajo posebno komisijo, ki naj bi ustavila izraelsko okupacijo.

Že tretje obleganje Arafata

Izrael se je zaenkrat odločil le za "osamitev" palestinskega voditelja
Izrael se je zaenkrat odločil le za "osamitev" palestinskega voditelja FOTO: Reuters

Izraelska vojska je obleganje Arafatove rezidence, že tretje od marca, začela v četrtek zvečer, le nekaj ur po palestinskem samomorilskem napadu v Tel Avivu, v katerem je bilo ob napadalcu ubitih pet ljudi. Odgovornost za samomorilski napad je prevzelo oboroženo krilo gibanja Hamas. Izraelski obrambni minister Benjamin Ben Eliezer je sicer v petek dejal, da želi Izrael z obleganjem Arafatove rezidence palestinskega vodjo osamiti, ne pa mu škoditi ali ga izgnati, kot so to zahtevali nekateri ministri in premier Ariel Šaron.

SORODNI ČLANKI