Tujina

Arafat zapustil rezidenco

Jeruzalem, 29. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Palestinski voditelj Jaser Arafat je zapustil svojo rezidenco v Ramali, potem ko so Izraelci po desetih dneh obleganja le ublažili blokado in tanke umaknili iz bližine Arafatovega sedeža.

Izraelska vojska se je umaknila na razdaljo, s katere bo še lahko nadzorovala morebiten pobeg 20 Palestincev iz Arafatove rezidence, katerih predajo zaradi vpletenosti v protiizraelske napade zahteva Izrael. Tisti, ki niso na seznamu Izraela, rezidenco lahko zapustijo. V zgradbi naj bi bilo kakih 200 Palestincev. Izraelska vojska je tudi odstranila bodečo žico in spustila izraelsko zastavo, ki je bila razobešena v kompleksu.

Izraelski umik bo le delen, Palestinci pa so ga že označili za farso <br>(Foto: Reuters)
Izraelski umik bo le delen, Palestinci pa so ga že označili za farso <br>(Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Izraelski umik le farsa?

To ni uresničitev resolucije Varnostnega sveta ZN, ki zahteva prenehanje blokade, je dejal palestinski voditelj in dodal, da je vse "le prevara, s katero želi Izrael zavesti mednarodno skupnost".

Izraelsko odločitev je za farso označil tudi Arafatov svetovalec Nabil Abu Rudejna. "Ta odločitev je farsa in prevara, s katero se želi Izrael izmakniti uresničitvi resolucije Varnostnega sveta ZN številka 1435", ki zahteva takojšnjo ustavitev obleganja v Ramali, je poudaril Rudejna. Po njegovih besedah Izrael skuša zavesti javno mnenje, ko govori o umiku iz rezidence, medtem ko istočasno nadaljuje obleganje Arafata in njegove rezidence. Varnostni svet ZN si mora, kot pravi Rudejna, ki je tudi ujet v Arafatovi rezidenci v Ramali, prizadevati, da bi Izrael v celoti uresničil omenjeno resolucijo.

Izraelski radio je sicer poročal, da bo od danes naprej kljub intifadi s palestinskih avtonomnih ozemelj na delo na izraelska območja lahko odšlo še 13 tisoč delavcev, tako da je skupno število tistih, ki bodo lahko prestopili močno zastraženo mejo, 33 tisoč.

V eksploziji ubit Palestinec

V nadaljevanju incidentov na območju je bil v eksploziji, ki je odjeknila ponoči ob vhodu v begunsko taborišče v Tulkaremu, ubit Palestinec, član Ljudske fronte za osvoboditev Palestine (PFLP), so sporočile palestinske varnostne sile in lokalni predstavniki. Ubiti je nameraval po mnenju lokalnih predstavnikov bombo odvreči na izraelski cilj, vendar je predčasno eksplodirala. PFLP se na incident ni odzvala.

SORODNI ČLANKI