Tujina

Arafat proti Bushevemu zakonu

Ramala/Jeruzalem, 03. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Palestinski voditelj Jaser Arafat je zopet obsodil odločitev ameriškega kongresa, da del proračunskih sredstev nameni preselitvi ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem. S tem bi ZDA za glavno mesto Izraela priznale Jeruzalem.

Arafat proti priznavanju Jeruzalema kot glavnega mesta
Arafat proti priznavanju Jeruzalema kot glavnega mesta FOTO: Reuters

Arafat je zatrdil, da bi ZDA s tem namenoma spregledale palestinske zahteve do vzhodnega dela Jeruzalema. Izraelski časnik Maariv je v današnji izdaji zapisal, da naj bi se izraelska vojska po ukazu izraelskega premiera Ariela Šarona v zadnjih mesecih na intenzivnih vajah pripravljala na izgon Arafata.

Selitev veleposlaništva všteta v proračunski zakon

Arafat je Bushev proračunski zakon že včeraj označil kot "katastrofo". Omenjeni zakon, vsebuje določilo, da bo del sredstev, v proračunskem letu 2003 namenjenih zunanjemu ministrstvu, šlo za preselitev ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem. Po mnenju Palestincev naj bi ZDA s tem dejansko priznale Jeruzalem kot glavno mesto Izraela, čeprav je Bush zagotovil, da se stališče njegove vlade do vprašanja Jeruzalema ni spremenilo. Po njegovih besedah določila, ki govorijo o preselitvi veleposlaništva v Jeruzalem, niso v skladu z ustavnimi pooblastili, da je ameriški predsednik tisti, ki določa zunanjo politiko ZDA.

V skladu z izraelskim vojaškim načrtom izgona Arafata naj bi palestinskega voditelja s helikopterjem prepeljali iz Ramale na območje, kjer ni v bližnji okolici nobenega mesta, poroča Maariv, ki pa ne navaja natančnega mesta premestitve Arafata. Po današnjem poročanju izraelske televizije, pa naj bi šlo za libijsko puščavo.

Izraelska vojska bi sicer lahko kmalu izvedla omenjeni načrt, vendar pa je izraelska vlada zaradi pritiskov ZDA s prenehanjem desetdnevnega obleganja Arafatovega sedeža načrt preložila za nedoločen čas.

Novi spopadi

Nove žrtve izraelsko-palestinskega konflikta
Nove žrtve izraelsko-palestinskega konflikta FOTO: Reuters

Sicer pa so izraelske sile v noči na četrtek v mestu Dženin na severu Zahodnega brega ustrelile nekega Palestinca. Incident se je zgodil na mestni tržnici, s tem pa se je število žrtev od začetka palestinske vstaje, intifade, povzpelo na 2544, med njimi jih je bilo 1878 na palestinski strani, 615 pa na izraelski strani.

Medtem je po izraelskih vojaških navedbah na območju Gaze skupina Palestincev proti judovskem naselju izstrelila več strelov, pri tem pa ni bilo smrtnih žrtev in ranjenih. Po palestinskih navedbah je izraelska vojska med akcijo v kraju Vadi Gaza na območju Gaze aretirala najmanj 35 Palestincev in uničila hišo pripadnika oboroženega krila Fatah Brigade mučenikov Al Akse, medtem ko naj bi izraelska vojska v okolici Jeruzalema aretirala okoli 1600 palestinskih delavcev, ki naj bi se nezakonito zadrževali na izraelskem območju.

SORODNI ČLANKI