Tujina

Arafat pozval k pomiritvi

Ramala, 09. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Palestinski voditelj Jaser Arafat je na izrednem zasedanju palestinskega parlamenta dejal, da se je pripravljen odpovedati "izvršni oblasti", če bi ga k temu pozval parlament. Obenem je odločno obsodil vse vrste terorizma in potrdil, da bodo na palestinskih ozemljih volitve v začetku prihodnjega leta.

Na zasedanju naj bi spregovorili predvsem o načrtovanih palestinskih volitvah v začetku leta 2003, 88-članski zakonodajni svet pa je prvič v 18 mesecih navzoče nagovoril tudi palestinski voditelj Jaser Arafat.

Arafat se ke pripravljen odpovedati "izvršilni oblasti", če ga k temu pozove palestinski parlament
Arafat se ke pripravljen odpovedati "izvršilni oblasti", če ga k temu pozove palestinski parlament FOTO: Reuters

Po njegovih besedah pa morajo volitve potekati v "demokratičnih razmerah", zato je izraelske oblasti pozval k odpravi zapor palestinskih mest in umiku tankov. Poudaril je tudi, da je še vedno možno doseči mir z izraelsko stranjo. Ustavitev napadov na izraelske cilje ter odstavitev Arafata s čela palestinskih oblasti zahtevata tako izraelski premier Ariel Šaron kot ameriški predsednik George Bush.

"Ohranitev mednarodne podpore za naše legitimno prizadevanje za zaključek vojaške okupacije in judovskih naselbin je v našem nacionalnem interesu," je povedal Arafat. Obsodil je tako napade na izraelske civiliste kot tudi na palestinske civiliste.

"Po 50 letih boja in krvavega trpljenja je dovolj. Dovolje je boja in dovolj je razlivanja krvi," je dejal Arafat.

Izrael je v nedeljo 14 članom parlamenta z območja Gaze prepovedal odhod na srečanje v Ramalo na Zahodnem bregu, 28 poslancev je kasneje sporočilo, da se zasedanja v Ramali ne bodo udeležili, temveč ga bodo spremljali prek videokonference. Prek noči pa je izraelska vojska z oklepniki in pehoto vdrla na področje Gaze, v bližini mesta Rafa pa so ubili dva Palestinca.

Izraelski premier Ariel Šaron naj bi se v prihodnjih dneh srečal z Arafatovim namestnikom Mahmudom Abasom, s katerim se bo pogovarjal o načinih za prekinitev nasilja. V zadnjih dveh leti, od septembra 2000, ko se je začela druga palestinska intifada (upor proti okupaciji) je umrlo najmanj 1539 Palestincev in 591 Izraelcev.

SORODNI ČLANKI