Tujina

Ansar al-Suna: Nismo obglavili talca

Bejrut, 04. 07. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Pripadniki skrajne iraške skupine Ansar al-Suna so zanikali trditve, da so obglavili ameriškega marinca libanonskega rodu.

Ugrabljeni in kasneje obglavljeni Wassef Ali Hassoun (foto: Reuters)
Ugrabljeni in kasneje obglavljeni Wassef Ali Hassoun (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Ameriškega marinca Wassefa Alija Hassouna pogrešajo od 21. junija. V soboto naj bi pripadniki doslej neznane skupine Ansar al-Suna, domnevno povezane z Al Kaido, na neki spletni strani objavili, da so marinca obglavili, v dokaz pa naj bi posnetek dejanja pokazali na dveh islamskih spletnih straneh.

Ameriška vojska in libanonske oblasti preverjajo vse informacije, ki bi ovrgle ali potrdile trditve o uboju marinca.

V nedeljo popoldne pa je skupina Ansar al-Suna na svoji lastni internetni strani zanikala trditve, da so obglavili Hassouna. "Ta trditev, ki naj bi jo posredovali mi, ni resnična... mi imamo svojo spletno stran, prek katere objavljamo sporočila," so povedali predstavniki Ansar al-Sune.

Prvič ubit ameriški vojak musliman

"Sporočamo vam, da je bil marinec libanonskega porekla obglavljen, in kmalu boste videli videoposnetek, na katerem se boste lahko na lastne oči prepričali," je pisalo v sporočilu, katerega naj bi poslala skupina Ansar al-Suna. Šlo naj bi za prvi uboj ameriškega vojaka muslimanske vere ali muslimanskega porekla.

Ameriški vojak na iraških ulicah
Ameriški vojak na iraških ulicah FOTO: Reuters

Omenjena skupina naj bi, kot zatrjujejo njeni pripadniki, v ujetništvu imela še enega talca, katerega pa niso hoteli identrificirati.

Arabska televizija Al Jazeera je prejšnjo nedeljo predvajala videoposnetek, ki prikazuje 24-letnega Hassouna v ujetništvu. Skrajneži na tem posnetku grozijo Američanom in koalicijskim silam v Iraku ter jih opozarjajo, da se bodo napadi nanje nadaljevali kljub predaji oblasti Iračanom.

V Bakubi trije mrtvi

Koliko je dejansko ranjenih, vedno le iraški civilisti sami, ki si morajo zdraviti rane
Koliko je dejansko ranjenih, vedno le iraški civilisti sami, ki si morajo zdraviti rane FOTO: Reuters

Med poskusom napada z avtomobilom bombo so bili pred sedežem iraške nacionalne garde v Bakubi, 60 kilometrov severno od Bagdada, ubiti trije ljudje, med njimi napadalec, ena oseba je bila ranjena. Po besedah očividcev je napadalec skušal avtomobil bombo zapeljati pred sedež iraške nacionalne garde, vendar mu je več poljskih vojakov to preprečilo in začelo nanj streljati, pri čemer je bilo ranjenih 11 Iračanov.

Tiskovni predstavnik poljske brigade v Iraku je zanikal navedbe iraške policije v Karbali, da so poljski vojaki med streljanjem ranili enajst Iračanov. "To ni res. Zahodno od Bagdada ni bilo nikoli tovrstnih incidentov. Verjetno gre za manipulacijo," je zagotovil. Po besedah predstavnike poljske vojske je v Karbali šlo za eksplozijo mine, v kateri je bil ranjen iraški civilist.

Iračani lahko samo opazujejo, kako nafta izginja v zrak (Foto: Reuters)
Iračani lahko samo opazujejo, kako nafta izginja v zrak (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Neznanci pa so na območju Karbale sabotirali še drug naftovod, vendar dobave nafte s tem niso ogrozili. Iraška policija je v bližini kraja eksplozije severozahodno od Karbale že prijela več osumljencev, ki jih trenutno zaslišujejo.

Alavi pričakuje razorožitev al Sadrove milice

Muktada al Sadr
Muktada al Sadr FOTO: Reuters

Začasni iraški premier Ijad Alavi je v soboto povedal, da je dobil zagotovilo, da bo milica skrajnega šiitskega voditelja Moktade al Sadra razorožena, kar pa se sicer še ni zgodilo. Al Sadr "želi amnestijo, želi sodelovati v političnem procesu, želi razpustiti Mahdijevo vojsko oziroma milico, ki jo je vzpostavil," je zatrdil Alavi.

Britanski časnik Sunday Telegraph v današnji izdaji poroča, da bo iraška vlada še ta teden objavila informacije, ki dokazujejo povezave med privrženci režima strmoglavljenega iraškega predsednika Sadama Huesina in muslimanskimi skrajneži v Iraku ter državami, kot sta Iran in Sirija.

Kurdi nabirajo orožje

Kurdi bodo očitno zopet udarili
Kurdi bodo očitno zopet udarili FOTO:

Po poročanju televizije CNN-Turk so si privrženci uporniške Kurdske delavske stranke (PKK) priskrbeli novo oborožitev, 1500 med njimi pa se je uspelo prebiti v Turčijo, kjer naj bi izvedli nove napade. Kot pojasnjuje CNN-Turk, je PKK pri neznanih preprodajalcih v Iraku, Iranu in Armeniji nabavila orožje v vrednosti 1,7 milijona dolarjev. PKK pa je tudi okrepila urjenje svojih privržencih v kampih na severu Iraka.

Turčija pa je umaknila svoje vojaške opazovalce s severa Iraka, kjer so bili v okviru mednarodne misije nameščeni od leta 1997, da bi preprečili medetnično nasilje. Iraški Kurdi so po padcu režima Sadama Huseina zahtevali umik turških predstavnikov zaradi morebitnega vplivanja Ankare na razmere na severu Iraka.

Načrt podelitve amnestije je sicer še vedno v izdelavi in popolna pomilostitev upornikov, ki so ubili enega ali več Američanov, še ni gotova.

Amnestija iraškim upornikom?

Alavijeva vlada namerava ponuditi amnestijo iraškim upornikom, ki so se borili proti koalicijskim silam, in morda celo pomilostiti tiste, ki so ubili Američane. "Če je bil v opoziciji proti Američanom, bo to opravičeno, saj je šlo za okupacijsko silo," je glede morebitne amnestije v soboto povedal Alavijev tiskovni predstavnik Georges Sada in ob tem dodal, da jim bo nova vlada "dala svobodo."

Iran pripravlja tožbo proti Sadamu

Kot kaže bo Sadam kar nekaj časa pred sodiščem...
Kot kaže bo Sadam kar nekaj časa pred sodiščem... FOTO: Reuters

Z zunanjega ministrstva v Teheranu pa so sporočili, da Iran pripravlja tožbo proti nekdanjemu iraškemu predsedniku Sadamu Huseinu zaradi vojne, ki jo je proti Iranu sprožil v 80. letih minulega stoletja, in uporabe kemičnega orožja.

Po besedah tiskovnega predstavnika iranskega zunanjega ministrstva Hamida Reze Asefija bo Teheran tožbo vložil na sodišču, ki sodi nekdanjemu iraškemu voditelju, je povedal Asefi, ki pa datuma vložitve tožbe ni navedel.

Teheran je tudi pozval iraško stran, naj pojasni, zakaj med obtožbami Sadamu Huseinu ni napada na Iran, čeprav je pristojen sodnik pristal, da bi ta primer dodali k obtožbam.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA