Tujina

Annan z novim načrtom za Ciper

Luzern, 29. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pogajanja o združitvi Cipra pred vstopom grškega dela, ki od minulega tedna potekajo v Švici, so v odločilni fazi. Annan je predstavil novo inačico načrta za združitev razdeljenega otoka.

Šlo naj bi za zadnji Annanov predlog glede združitve Cipra
Šlo naj bi za zadnji Annanov predlog glede združitve Cipra FOTO: Reuters

Šlo naj bi za zadnji in dokončni načrt generalnega sekretarja ZN. Gre za poskus Annana, da z 220 strani dolgem dokumentom, ki ga spremlja 9000 strani aneksov, zadovolji obe strani na otoku, grško in turško, še pred vključitvijo Republike Ciper v EU 1. maja. Dokument je predal štirim stranem, ki zadnje dni sodelujejo na pogovorih: Grčiji, Turčiji ter ciprskim Turkom in Grkom. Podrobnosti sprememb v načrtu še niso znane. Pogajalci pa so povedali, da potrebujejo čas, da proučijo podrobnosti.

Eden izmed večjih problemov je vprašanje vrnitve okoli 180.000 ciprskih Grkov na sever otoka, odkoder so zbežali po turški zasedbi leta 1974. Turška stran se zavzema za omejeno vrnitev, Grki pa menijo, da bi morali imeti pravico vrnitve vsi. Annan je pripravil kompromis, ki predvideva vrnitev 100.000 ciprskim Grkom.

"Vemo, da ne bodo ugodili nekaterim našim zahtevam, da bodo upoštevali nekatere, vendar ne vemo, v kolikšni meri bodo za nas zadovoljive," je dejal zunanji minister ciprskih Turkov Serdar Denktaš. "Smo na točki, ko ne moremo biti optimistični ali pesimistični, biti moramo realistični. Karkoli bo zapisano v tem dokumentu, bo moralo preživeti tudi v praksi,« je prepričan Denktaš.

"Sedaj ko imamo dokumente, sta napočila dva zelo naporna dneva, pa tudi noči, obojestranskega popuščanja. Voditelja obeh skupnosti sta se zavezala, da bosta o dogovorjenem odločala ločena, a sočasna referenduma. To je naša obveznost, nič več, nič manj " je dejal predsednik ciprskega parlamenta ciprskih Grkov Demetrios Kristofas .

Ciprski pogajalci imajo skupaj z vladama Grčije in Turčije do srede čas, da soglašajo z načrtom. Poleg vprašanja vrnitve 180 tisoč ciprskih Grkov na sever otoka je druga velika težava tudi, kako zmanjšati armado 30 tisoč turških vojakov. Nekateri računajo, da bi tu lahko Ankara popustila v zameno za lažjo privolitev Bruslja v začetek pogajanj za turško članstvo v EU.

Če soglašanja z načrtom ne bo, bo Annan sam dokončal načrt. Sicer pa bosta obe skupnosti Ciprčanov o njemu odločali na ločenima referenduma 20. aprila.

Namen pogajanj je združitev Cipra pred 1. majem. Če sprti strani do takrat ne bosta dosegli dogovora, bo v EU vstopil le grški del otoka.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA