Tujina

Annan proti vojnam v Afriki

Abuja, 30. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Nigeriji se je začel vrh Afriške unije, na katerem naj bi razpravljali predvsem o vojnah in o boleznih, ki pestijo predvsem Črno celino.

'Afrika ne sledi časovnemu načrtu,' je poudaril Annan (Foto: Reuters)
'Afrika ne sledi časovnemu načrtu,' je poudaril Annan (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Vrh AU poteka dvakrat letno, na tokratnem srečanju pa kar 40 od skupno 53 članic te panafriške organizacije predstavljajo njihovi voditelji.

V nigerijski Abuji se je začel četrti vrh Afriške unije (AU), na katerem naj bi predstavniki 53 držav govorili predvsem o vojnah, ki povzročajo razdor v Afriki, in boleznih, kot so aids, malarija in otroška paraliza.

V pozdravnem govoru je generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan udeležence opozoril, da so se pred petimi leti obvezali, da bodo sprejeli odločne ukrepe za omejevanje revščine in smrtonosnih bolezni, na žalost pa lahko danes ugotovimo le, da narejenega ni bilo veliko. Šefi afriških držav in vlad naj bi sicer na tokratnem dvodnevnem vrhu predstavili predloge za reševanje konflikta v Slonokoščeni obali, Demokratični republiki Kongo, Sudanu in Somaliji, na dnevnem redu pa bo predvidoma tudi razprava o Novem partnerstvu za razvoj v Afriki (Nepad).

Afrika ne sledi časovnemu načrtu, je v svojem govoru poudaril Annan, pri čemer je imel v mislih cilj mednarodne skupnosti, da do leta 2015 prepolovi svetovno revščino. Črna celina pa zaenkrat močno zaostaja, kar je v prvi vrsti posledica krvavih konfliktov in nesposobnih vlad, je prepričan Annan.

Annan je zaskrbljen zaradi Darfurja

Generalni sekretar ZN je še posebej izpostavil nasilje v sudanski pokrajini Darfur in tako vlado v Kartumu kot tudi upornike v Darfurju ostro obsodil zaradi stalnih kršitev premiera in krvavih kršitev pravic tamkajšnjih civilistov. "Zaradi situacije v Darfurju sem zaskrbljen. Še vedno proučujem poročilo posebnega mednarodnega odbora o razmerah v tem delu Sudana in svetu zagotavljam, da bomo kmalu storili nekaj pozitivnega," je zatrdil Annan. Kot je dodal, je za odločitev o morebitnih sankcijah proti Sudanu s strani ZN zaenkrat še prezgodaj, saj je potrebno najprej temeljito proučiti omenjeno poročilo, ne glede na to, kakšna bo končna odločitev, pa mora celoten svet nasilje v Darfurju vsekakor odločno obsoditi.

"Pokažimo svetu, da se lahko problemov v Afriki resnično lotimo in jih tudi rešimo," je udeležence vrha pozval predsednik Nigerije Olusegun Obasanjo in trenutno predsedujoči AU.

SORODNI ČLANKI