Tujina

Annan: Končajte pekel na zemlji

New York/Kartum, 17. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Generalni sekretar OZN Kofi Annan poziva mednarodno skupnost, naj stori več za ustavitev nasilja v Sudanu.

Annan je razmere v Darfurju označil za pekel na zemlji  (foto: Reuters)
Annan je razmere v Darfurju označil za pekel na zemlji (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Generalni sekretar OZN Kofi Annan je pozval mednarodno skupnost, naj takoj sprejme ukrepe za rešitev krize v Darfurju. Konflikt med sudansko vlado in uporniki na zahodu države je v dveh letih zahteval več kot 70 tisoč žrtev in pognal skoraj dva milijona prebivalcev v beg.

Upornik v Darfurju
Upornik v Darfurju FOTO: Reuters

Annan, ki je razmere v državi označil za "pekel na zemlji", pravi: "Združeni narodi morda ne morejo človeštva popeljati v nebesa, a narediti morajo vse, da ga rešijo iz pekla."

Annan se je odzval na poročilo mednarodne preiskovalne komisije za Darfur, v katerem vlado v Kartumu, ki ne uspe ustaviti arabskih milic, obtožujejo "gnusnih zločinov".

Delo za ICC

Od leta 2003 je bilo v Sudanu ubitih več kot 70 tisoč ljudi, dva milijona pa je razseljenih.

Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Louise Arbour opozarja, da je treba sudanskim vojnim zločincem soditi pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC). Meni namreč, da v Sudanu ni mogoče pričakovati pravičnega sojenja, ustanavljanje novega sodišča pa bi bilo predrago. Arbourjeva ima podporo dvanajstih od petnajstih članic Varnostnega sveta OZN, pobudi pa najodločneje nasprotujejo ZDA, ki imajo tudi pravico do veta.

Afriška unija nasprotuje

Afriške mirovne enote so dovolj, trdijo predstavniki Afriške unije
Afriške mirovne enote so dovolj, trdijo predstavniki Afriške unije FOTO: Reuters

Afriški voditelji so v čadski prestolnici mednarodno skupnost pozvali, naj spoštuje suverenost Sudana in naj v državo ne pošljejo neafriških mirovnih enot. Za red v Sudanu sicer skrbi tudi 1400 afriških vojakov, njihovo število pa naj bi se še povečalo.

Sudanski predsednik Omar Hasan al-Bašir pa je po srečanju zagotovil, da bo njegova vlada spoštovala vse dosedanje dogovore o prekinitvi ognja.