Tujina

Ani sta se pridružila Bill in Claudette

Miami, 16. 08. 2009 19.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Atlantiku se je začela sezona tropskih neviht in orkanov. Prva je bila Ana, danes pa sta se ji pridružila še Bill in Claudette. Bill naj bi se razvil v uničevalni orkan tretje stopnje.

Orkan Ike je bil lani eden bolj uničevalnih. Letos naj bi jih bilo manj.
Orkan Ike je bil lani eden bolj uničevalnih. Letos naj bi jih bilo manj. FOTO: Reuters

Tropski nevihti Ana in Bill se preko Atlantskega oceana pomikata proti Karibom, medtem ko je Claudette nastala nad Mehiškim zalivom. To so prvi trije cikloni nad Atlantikom letos, ki so se tako okrepili, da so prerasli v tropsko nevihto, če bo njihova moč še naraščala, pa bodo postali orkani.

Letos naj bi bilo tropskih neviht in orkanov manj kot pretekla leta, kar vremenoslovci pripisujejo vplivu El Nina.

Ana je najbolj šibka in naj se ne bi pomembneje okrepila. Vendar pa se pomika proti Haitiju, kjer so že ob manjšem neurju imeli katastrofalne poplave. Zato pa strah in trepet predstavlja Bill, ki naj bi se do petka razvil v uničevalni orkan tretje stopnje. To pomeni, da bo veter pihal s hitrostjo, večjo od 177 km/h.

Zaradi svojega položaja je nevarna tudi Claudette, ogrozila bi lahko črpališča nafte. Oblasti so za velik del Floride do meje z Alabamo že izdale opozorilo. Še bolj trepetajo prebivalci vzhodnih karibskih otokov, ki bi jih lahko v nekaj dneh zajele kar tri tropske nevihte.

Sezona orkanov nad Atlantikom se začne 1. junija in traja do konca novembra. Letos je nenavadno mirna, saj so se prve tropske nevihte pojavile šele sedaj. Je pa res, da največ orkanov nastane med zadnjim tednom avgusta in sredino oktobra.
 

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Wit75
17. 08. 2009 09.57
En komentar sem že dal v rubriki 'Claudette grozi Floridi. Vsi, ki jih zanima kako in kaj naj dajo v google STORMPULSE in bodo našli zelo zanimivo stran, ki črpa podatke od NOAA, NASE itd in je bila do sedaj zelo natančna. Poleg tega ima shranjeno vso zgodovino vseh orkanov. Res je, da za Ano zaenkrat ni predviden, da bi se le ta iz tropske nevihte sprevrgla v orkan. Kar se pa tice Claudette bom pa malo popravil 24ur. Claudette je v Mehiškem zalivu od včeraj kot tropska depresija in je ravno danes dosegla obale Floride, kjer je prešla v tropsko nevihto. Tako, da kar je škode na črpališčih nafte je ta že narejena. Pa upam, da ne prevelika, da ne bo potem spet sledila podražitev nafte, kot sta to naredila Katrina in Gustav lani.
Aaron-Heydar
16. 08. 2009 21.35
Manipulacija z vremenom, zato pa je tako malo orkanov. Američani imajo HAARP, rusi tudi nekaj podobnega, ...
alterego
16. 08. 2009 20.20
tam so na to že navajeni, kot štajerci toče
Abacus
16. 08. 2009 19.59
letos so ornk pozni tile hurikani
DedekLakai
16. 08. 2009 19.36
Pomojem še pride par lepih porcij vzadi...