Tujina

Anglikanski nadškof v bran pedofilu

London, 22. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poglavar anglikanske cerkve se je javno zavzel za avtorja otroških knjig, ki so ga obsodili zaradi spolnega nadlegovanja deklic.

Canterburyjski nadškof in vodja anglikanske cerkve Rowan Williams: Če bi knjige brali samo glede na moralnost njihovih avtorjev, bi nam kmalu zmanjkalo knjig
Canterburyjski nadškof in vodja anglikanske cerkve Rowan Williams: Če bi knjige brali samo glede na moralnost njihovih avtorjev, bi nam kmalu zmanjkalo knjig FOTO: Reuters

Canterburyjski nadškof Rowan Williams se je postavil v bran priznanega otroškega pisatelja Williama Mayna, ki so ga zaprli za dve leti in pol, ker je spolno zlorabljal svoje mlade bralke. Nadškof je sicer povedal, da se je njegov pogled na pisatelja po razkritju pedofilske afere sicer nekoliko spremenil, kljub temu pa bo ljudem še naprej priporočal branje njegovih povesti.

Nadškof ob branju zardeva

"Resda zardevam ob branju njegovih povesti, zdaj ko vem, kaj se je dogajalo," je povedal nadškof Williams v nekem intervjuju pred literarnim festivalom v Oxfordu. "Kljub temu pa pisec ni nikoli vsota svojih dejavnosti. Imeli bi težave s sprejemanjem mnogih avtorjev, če bi jih sodili zgolj po njihovem življenju."

Nadškof, ki ima sicer osemletno hčerko in 17-letnega sina, je povedal, da mu je še posebej pri srcu Maynejev roman Igra teme (A Game of Dark) o vase zaprtem dečku, ki mu umre oče, živi pa skupaj s čustveno hladno materjo.

Organizacije za pomoč otrokom so zgrožene

Nadškofovo stališče je močno razburilo organizacije za pomoč zlorabljenim otrokom. "Šokirana sem nad mnenjem, da naj ne sodimo o delu nekoga, ki je spolno zlorabljal otroke, še posebej grozno pa je, če to govori verski dostojanstvenik," je za Sunday Times povedala direktorica organizacije Kidscape Michele Elliott in poudarila, da se knjig pedofilskega pisatelja ne bo več "niti dotaknila". "Avtorjeve knjige so vsota njegove osebnosti."

V bran nadškofu se je postavil Claire Tomalin, avtor biografij pisateljev Samuela Pepysa in Charlesa Dickensa. "Ne poznam pisca, za katerega bi lahko rekli, da v svojem življenju ni naredil ničesar nemoralnega. Če bi prenehali brati knjige avtorjev, ki so bili v času svojega življenja vse prej kot perfektno moralni, bi ostali skoraj brez branja vrednih knjig," je povedal Tomalin.

Leta 1993 je Mayne prejel ugledno britansko nagrado za otroško literaturo z obrazložitvijo, da gre za "najbolj izvirnega mladinskega pisatelja našega časa". Po objavi njegovih pedofilskih prestopkov bralci vse manj kupujejo njegove knjige, zato jih založniki le redko ponatisnejo.

Deklice so "dobile nekaj, kar si želijo"

77-letni Mayne je napisal okrog sto otroških knjig, v 60-ih in 70-ih letih prejšnjega stoletja pa je svoj sloves med mladimi privrženkami izrabil tako, da jih je zvabil na svoji posestvi v Yorkshiru in Londonu, kjer jih je spolno zlorabljal.

Maja lani je pisatelj priznal, da je spolno nadlegoval šest deklic v starosti od osem do šestnajst let, zaradi česar so ga obsodili na zaporno kazen dve leti in pol. Njegovi prestopki so prišli na dan potem, ko ga je policiji leta 1999 ovadila neka ženska, ena od njegovih žrtev. Mayne se je zagovarjal, da so bile njegove spolne zlorabe "zgolj nekaj, kar si deklice želijo".