Tujina

Anan za zagon miru

Kartum, 29. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na obisku juga Sudana je generalni sekretar Kofi Anan pozval vladne in uporniške sile, da nadaljujejo s prizadevanjem za mir.

Kofi Anan na obisku v Darfurju (Foto: Reuters)
Kofi Anan na obisku v Darfurju (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Anan je v okviru večdnevnega obiska v Sudanu obiskal jug države, kjer se je srečal z nekdanjim uporniškim vodjo Johnom Garangom, ki naj bi kmalu prisegel kot podpredsednik vlade narodne enotnosti. Anan se je srečal tudi s člani ustavnega sveta, ki naj bi pripravil listino o temeljnih pravilih za šest let avtonomije za jug države.

"Pozivam vas, da nadaljujete s prizadevanji za zaključek te pomembne naloge v skladu s časovnimi okvirji. Zagon mirovnega procesa je odvisen od tega," je na srečanju poudaril Anan. Garang je dejal, da ne predvideva zaostankov. "Verjamemo, da bo narejeno v pravem času," je zatrdil.

Razmere se ne izboljšujejo

Anan si ogleduje ruševine, ki so ostale po spopadih v pokrajini Darfur (Foto: Reuters)
Anan si ogleduje ruševine, ki so ostale po spopadih v pokrajini Darfur (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Garang je sicer izrazil zaskrbljenost nad humanitarnimi razmerami na jugu Sudana, kjer se soočajo z velikim prilivom beguncev in neuspehom donatork pri zagotavljanju obljubljenih sredstev. "Razmere se ne izboljšujejo. Dovod ZN za hrano je prazen. V regijo se je od podpisa mirovnega sporazuma vrnilo ogromno beguncev," je opozoril Gerang.

Mirovni sporazum sta 9. januarja v Nairobiju podpisali sudanska vlada in glavna sudanska uporniška skupina. Sporazum predvideva oblikovanje prehodne vlade, v kateri naj bi več položajev zasedali nekdanji uporniki Ljudske vojske za osvoboditev Sudana (SPLA). V sporazumu je zapisano tudi, da bodo lahko pokrajine na jugu Sudana po šestletnem prehodnem obdobju razpisale referendum o odcepitvi.

Sporazum naj bi pomenil konec najdaljše še trajajoče vojne v Afriki, ki je izbruhnila leta 1983. Zahtevala je okoli dva milijona življenj, štiri milijone ljudi pa je pregnala z njihovih domov.