Tujina

Anan za odpravo blokade

Jeruzalem, 30. 08. 2006 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Anan si prizadeva, da bi sile ZN v Libanonu namestili čimprej. Obenem pa je dejal, da je odprava blokade nujna.

Anan si prizadeva za odpravo blokade.
Anan si prizadeva za odpravo blokade. FOTO: Reuters

Izrael mora odpraviti blokado Libanona, je na skupni novinarski konferenci z izraelskim premierom Ehudom Olmertom izjavil generalni sekretar ZN Kofi Annan. A z izraelske strani ni dobil tovrstne zaveze. Olmert je tako le dejal, da pričakuje polno uresničitev prekinitve ognja, ki je po posredovanju ZN ustavila 34 dni trajajoče spopade med Izraelom in libanonskim gibanjem Hezbolah.

Judovska država je sporočila, da bo blokado odpravila le, če se bodo mednarodne mirovne sile namestile na libanonsko-sirski meji, kjer naj bi preprečile dotok orožja iz Sirije borcem Hezbolaha. Libanon je navedel, da bo na meji namestil lastne sile, ne pa mednarodnih, ta pristop pa je podprl tudi Annan.

Anan: Oprava blokade je nujna 

Generalni sekretar ZN je danes dejal, da je odprava blokade nujen korak, s katerim bi libanonskemu gospodarstvu pomagali okrevati po vojni in okrepili libanonsko vlado. Kot je povedal, so mu libanonske oblasti zagotovile, da sprejemajo ukrepe za ustavitev dotoka orožja. Po njegovem prepričanju bo tudi mogoče poskrbeti za izraelske varnostne skrbi. "V vmesnem času pa bi bilo po mojem mnenju blokado potrebno odpraviti," je poudaril.

Glede na resolucijo ZN VS ZN 1701 naj bi se na jug države namestilo skupaj 15.000 libanonskih vojakov in do 15.000 pripadnikov mednarodnih mirovnih sil. Na libanonsko-izraelski meji je bilo doslej nameščenih okoli 2500 pripadnikov sil ZN z zelo omejenim mandatom.


Olmert ni določneje odgovoril na Annanovo zahtevo, saj je zgolj dejal, da je potrebno dogovor o prekinitvi ognja uresničiti v celoti. Mednarodna skupnost svoje pozornosti ne sme obrniti drugam, dokler se to ne bo zgodilo, je dejal. Izraelski premier je še izrazil upanje, da bo prekinitev ognja poskrbela za začetek stikov med Izraelom in Libanonom.

Francoski vojaki v Libanonu.
Francoski vojaki v Libanonu. FOTO: Reuters



"Upam, da se bodo razmere hitro spremenile in omogočile neposredne stike med izraelsko in libanonsko vlado, ki bosta, če bo vse po sreči, dosegli dogovor med državama," je dejal. Dogovor o prekinitvi ognja, "bi lahko bil prelomnica za izgradnjo nove resničnosti med Izraelom in Libanonom," je dejal. Izrael naj bi si dalj časa prizadeval za mirovni dogovor z Libanonom, Bejrut pa naj bi pri tem okleval, ker Izrael še ni rešil vprašanj s Palestinci in Sirijo.

Generalni sekretar ZN je danes še poudaril, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bi dosegli izpustitev treh zajetih izraelskih vojakov. Dva so 12. julija zajeli borci Hezbolaha, kar je sprožilo izraelsko ofenzivo, tretjega pa so že konec junija na meji med območjem Gaze in Izraelom ugrabili palestinski skrajneži. Povedal je, da se je v Libanonu sestal s predstavniki Hezbolaha in dodal, da ni imel vtisa, da 12. julija zajeta vojaka ne bi bila več živa.

Annan je danes še dejal, da si prizadeva, da bi razširjene sile ZN v Libanonu namestili čimprej. Izrazil je upanje, da bo Izrael svoje sile umaknil z juga Libanona, ko se bo število sil ZN povečalo na 5000, kar bi lahko po njegovih besedah dosegli "v prihodnjih dneh in tednih".

Hezbolah: Izraelska vojaka bi izpustili v izmenjavi

Libanonski minister iz vrst Hezbolaha Mohamed Fnejš je danes izjavil, da njegovo gibanje dveh izraelskih vojakov, ki ju je zajelo 12. julija, ne bo izpustilo brezpogojno, temveč le v primeru izmenjave zapornikov.

Vodja Hezbolaha - šejk Nasrala.
Vodja Hezbolaha - šejk Nasrala. FOTO: Reuters

Minister za energijo in vodne vire je pred novinarji v Bejrutu poudaril, da "ne bo brezpogojne izpustitve. To ni mogoče". Priti bi moralo do izmenjave prek posrednih pogajanj. To je stališče, ki se ga Hezbolah in upor držita," je dodal Fnejš, ki je eden izmed dveh ministrov iz vrst Hezbolaha v libanonski vladi.

EU: 42 milijonov evrov za obnovo Libanona

Evropska komisija je danes v Bruslju sporočila, da bo za obnovo Libanona po več kot mesec dni trajajočem oboroženem spopadu med Izraelom in libanonskim gibanjem Hezbolah namenila 42 milijonov evrov. Uradno bo sicer prispevek komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero Waldner napovedala na mednarodni donatorski konferenci za Libanon, ki bo v četrtek v Stockholmu.

Upoštevaje zahteve libanonske vlade bo finančna pomoč iz skupnega proračuna Evropske unije namenjena za tehnično podporo vladi pri obnovi, še posebej obnovi infrastrukture, ter za izboljšanje varnosti in vladavine prava, največji del, 18 milijonov, pa bo usmerjen v ponoven zagon gospodarstva, je že danes pojasnila komisarka. Deset milijonov evrov bo lahko libanonska vlada razporedila glede na potrebe.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.