Tujina

Anan na 'eni najpomembnejših misij'

Kartum, 28. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Generalni sekretar ZN Anan se v Darfurju seznanja s potrebami prebivalstva, ki ga je prizadela državljanska vojna.

Anan pred novinarji v Kartumu (Foto: Reuters)
Anan pred novinarji v Kartumu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Anan naj bi obiskal še Rumbek, začasno prestolnico nekdanjih upornikov na jugu Sudana, kjer naj bi se srečal z nekdanjim uporniškim vodjo Johnom Garangom. To bo njegov prvi obisk na območju po mirovnem dogovoru, ki so ga januarja dosegli sudanska vlada in uporniki.

Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Anan je prispel na obisk v Darfur, da bi se seznanil s perečimi humanitarnimi potrebami prebivalstva v tej pokrajini na zahodu Sudana po razdejanju, ki ga je povzročila državljanska vojna. Ob prihodu je najprej obiskal eno največjih taborišč Kalma, kjer je nameščenih 110.000 ljudi, ki so bili v zadnjih dveh letih prisiljeni pobegniti s svojih domov zaradi lakote in spopadov.

"To je ena najpomembnejših misij, zato menim, da je pomembno, da obiščem svojo ekipo na terenu in ocenim situacijo," je dejal Anan. Po poslušanju plemenskih voditeljev, ki so mu poročali o številnih kršitvah človekovih pravic v taborišču, je Anan dejal, da so te kršitve "popolnoma nesprejemljive" in obljubil sodelovanje z oblastmi, da bi zagotovili zaščito ljudi v taborišču.

Posilstva in uboji

Po navedbah Sulejmana Abu Bakra, ki je govoril v imenu plemenskih poglavarjev, je bilo v taborišču od marca ubitih 56 ljudi, obenem pa je bilo v zadnjih mesecih posiljenih 580 žensk. Pri tem je Abu Bakr krivdo za omenjena dejanja pripisal sudanskim policijskim enotam in arabskim provladnim milicam džandžavid.

Anan se je o razmerah v taborišču pogovarjal tudi s predstavniki sudanskih in mednarodnih organizacij.