Tujina

Američani res oskrunili Koran?

Washington, 26. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Poročilo FBI razkriva, da naj bi ameriški vojaki v zloglasnem zaporu Guantanamo resnično oskrunili Koran.

Deček s Koranom (Foto: Reuters)
Deček s Koranom (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
V poročilu FBI je še zapisano, da ugotovitev njihovih agentov ni mogoče uporabiti kot dokaz.

Dokumenti ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI so pokazali, da so ameriški vojaki nenehno žalili zapornike v oporišču Guantanamo na Kubi ter da so se resnično obnašali nespoštljivo do islamske svete knjige Koran.

Zaporniki naj bi trdili, da so jih vojaki žalili, eden od njih pa naj bi trdil, da so pred njegovimi očmi vrgli Koran v straniščno školjko, piše ameriški časnik Washington Post. Poročilo FBI, ki je nastalo med letoma 2002 in 2003, vključuje na desetine obtožb, ki opisujejo brcanje Korana in metanje svete knjige ob tla.

Pentagon se brani

Ameriško obrambno ministrstvo je medtem navedbe zapornikov zanikalo ter sporočilo, da zapornik, ki je trdil, da so vojaki vrgli Koran v stranišče, kasneje navedb ni še enkrat potrdil. ''Še vedno ni trdnih dokazov o metanju Korana v straniščno školjko,'' je dejal predstavnik Pentagona Bryan Whitman.

Washington Post je dokumente FBI objavil teden dni, potem ko je administracija ameriškega predsednika Georgea Busha zanikala pisanje novinarja ameriškega tednika Newsweek, ki je v članku zapisal, da so ameriški vojaki v Guantanamu vrgli Koran v stranišče, zato da bi zaporniki spregovorili. Članek je močno razburil muslimane po svetu, ki so se v Afganistanu zbrali na nasilnih protestih, v katerih je umrlo 16 oseb.