Tujina

Američani oprani krivde

Rim, 26. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novinarka Sgrena je zaključke preiskave o smrti italijanskega agenta, ki jo je rešil iz iraškega ujetništva, označila za zaušnico Italiji.

Novinarka Giuliana Sgrena je bila v streljanju na bagdadskem letališču ranjena (Foto: Reuters)
Novinarka Giuliana Sgrena je bila v streljanju na bagdadskem letališču ranjena (Foto: Reuters) FOTO: Reuters/STA
Agent Nicola Calipari, ki v Italiji velja za narodnega heroja, je življenje izgubil, ko je s svojim telesom Giuliano Sgrena zaščitil pred streli. Novinarko so mesec dni v ujetništvu zadrževali iraški skrajneži, Calipari pa je načrtoval in izpeljal njeno rešitev.

Ameriški vojaki so 4. marca blizu Bagdadskega letališča ustrelili italijanskega obveščevalca, ki je iz iraškega ujetništva rešil italijansko novinarko Giuliano Sgrena.

Italijansko-ameriška komisija, ki preiskuje dogodek, je zdaj Američane oprala vsake krivde. Patrulja naj bi ravnala v skladu s pravili, glavni krivec za incident pa naj bi bil ubiti agent Nicola Calipari. Kot piše v poročilu naj Američanov ne bi obvestil, da je osvobojena talka z njim v avtomobilu. Vlada v Rimu se z ugotovitvami preiskovalne komisije ne strinja.

"Ameriška vojska želi pripisati vso odgovornost neprevidnemu ravnanju italijanskih agentov, zlasti Nicole Caliparija. Te ugotovitve so popolnoma nesprejemljive za italijansko obveščevalno službo in, upam, tudi za vlado," je poudaril urednik italijanskega časnika Manifesto, pri katerem je Sgrena zaposlena, Gabriele Polo. Poudarja še, da so balistični pregled avtomobila opravili samo ameriški preiskovalci, italijanski pa te možnosti niso imeli.

Od ubitega agenta se je poslovilo več deset tisoč Italijanov (Foto: Reuters)
Od ubitega agenta se je poslovilo več deset tisoč Italijanov (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Italijanska člana komisije, diplomat in predstavnik vojaške obveščevalne službe, se ne strinjata z dvema bistvenima točkama poročila: da je avto, v katerem so se peljali novinarka ter obveščevalna agenta, ki sta jo malo prej rešila iz enomesečnega ujetništva, vozil okoli 80 km na uro in da se ni ustavil, ko so ga vojaki najprej osvetlili z žarometom in nato izstrelili opozorilne strele v motor. Oba preživela, agent in novinarka, trdita, da so vozili največ 40 ali 50 km na uro in da so streli prerešetali avtomobil takoj nato, ko so pred seboj zagledali močno luč.

Giuliana Sgrena
Giuliana Sgrena FOTO: POP TV

Giuliana Sgrena je zaključke komisije označila za zaušnico vsej Italiji in njeni vladi. Ta naj bi zdaj skušala doseči popravke poročila, vendar je že jasno, da člani ameriške patrulje ne bodo poklicani na odgovornost ne v Združenih državah ne v Italiji, kjer poteka vzporedna sodna preiskava dogodka.

Italijanski zunanji minister Gianfranco Fini je sicer povedal, da je s sodelovanjem z ameriškimi preiskovalci zadovoljen.
Marčevski "prijateljski ogenj" je močno skrhal odnose med Združenimi državami in eno njihovih najpomembnejših zaveznic v Iraku, Italijo. Zato je k temeljiti in skrbni preiskavi incidenta pozvala tudi ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice.

Italijanska vlada zadržuje objavo končnega poročila preiskovalne komisije, saj se z njim ne strinja.

Novo preiskavo zahteva tudi italijanska javnost. "Tega, kar se je zgodilo, se ne da odpraviti tako na hitro. Absurdno je reči, da niso odgovorni ne Američani ne Italijani. Bolje bi bilo, če bi se poslužili starega trika in obtožili kakšnega nepomembnega vojaka. Popolna oprostitev pa je res čudna," je dejal nek študent iz Rima.