Gospodarstvo

Alitalia tik pred propadom

Rim, 19. 09. 2008 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kriza Alitalie se stopnjuje. Poleg tega, da podjetju grozi odvzem licence, so morali odpovedati tudi 30 poletov.

Alitalia je danes že odpovedala 30 letov.
Alitalia je danes že odpovedala 30 letov. FOTO: Reuters

Italijanski letalski prevoznik Alitalia je po neuspelih pogajanjih s podjetniškim konzorcijem CAI tik pred propadom. Izredni upravitelj družbe Augusto Fantozzi naj bi se v ponedeljek sestal s predsednikom civilnih letalskih oblasti ENAC Vitom Riggiom, podjetju pa grozi odvzem licence.

Kriza Alitalie koristi predvsem državnim železnicam. Številni potniki na progi Rim - Milano so zaradi negotovosti glede letov Alitalie kot prevozno sredstvo raje uporabili železnico.

V Alitalii so sicer zagotovili, da bodo letala v prihodnjih dneh letela po veljavnem voznem redu. Vseeno pa so danes že nastopile prve težave: 30 poletov so odpovedali, kot so pojasnili v družbi, zaradi "tehničnih razlogov".

Italijanski premier Silvio Berlusconi še vedno upa na rešitev. "Ne vdam se," je dejal Berlusconi, za katerega je bila rešitev nacionalnega letalskega prevoznika ena glavnih volilnih obljub. Berlusconi je v telefonskem pogovoru skušal prepričati vodjo konzorcija CAI, Roberta Colaninna, naj znova sede za pogajalsko mizo, kar pa je ta zavrnil.

CAI je svojo ponudbo za prevzem Alitalie umaknil v četrtek, potem ko sindikati zaposlenih v Alitalii niso dosegli soglasja glede predlaganega načina reševanja družbe. CAI je bil v novo Alitalio, zdravi del podjetja, pripravljen vložiti milijardo evrov, to pa bi pomenilo tudi odpustitev približno 3000 zaposlenih; s tem so se strinjali trije od devetih sindikatov, ostalih šest združenj, med njimi zastopniki pilotov in stevardes, pa ne.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

svaba
19. 09. 2008 18.07