Slovenija

Številni se še vedno s strahom spominjajo velikonočnega kosila

Bovec, 12. 04. 2023 19.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Slukan
Komentarji
1

Prebivalci Bovca, Čezsoče in drugih krajev Zgornjega Posočja se po četrt stoletja še vedno s strahom in v šoku spominjajo velikonočnega kosila leta 1998, kot bi ga imeli včeraj. Prav na današnji dan se je namreč pred 25 leti zgodil najmočnejši potres 20. stoletja z žariščem na območju Slovenije. In čeprav smrtnih žrtev k sreči ni bilo, je bilo na Bovškem, Kobariškem in Tolminskem poškodovanih več kot štiri tisoč objektov, nastali so številni skalnati podori, spremenila se je narava.

Velikonočnega potresa, ki je posoško zemljo leta 1998 ob 12.55 uri stresel z magnitudo 5,6, se Bovčani po več kot dveh desetletjih še vedno s strahom spomnijo. "Med kosilom. Bilo je obupno. Kasneje je začelo deževati, snežiti. Ni bilo prijetno," se tistega dneva spominja eden od prebivalcev Bovca."Juho smo pojedli, kozliček je pa čakal. Običajno za veliko noč vedno jemo kozlička. Ven nismo šli. Smo počakali, da je nehalo tresti, kasneje smo šli pa pred hišo," razlaga še eden od sogovornikov.

Arhivski posnetki poškodovanih hiš po potresu leta 1998 v Posočju.
Arhivski posnetki poškodovanih hiš po potresu leta 1998 v Posočju. FOTO: Svet na Kanalu A

Po 25 letih, razen v spominih in na tablah, ki pričajo o novogradnji po grozljivi katastrofi, v Bovcu o potresu ni več sledi, četudi je področje nov potres dodobra stresel leta 2004. "Leta 2004 so začeli bolj misliti z glavo. Naša hiša je bila v resnici že od leta 1998 za podreti. Toliko denarja so zapravili zanjo, pa ni pomagalo nič," dodaja naš sogovornik.

Popotresna obnova
Popotresna obnova FOTO: Svet na Kanalu A

Obnova se je sicer uradno končala leta 2009, a vsi poškodovani objekti niso bili obnovljeni. Veliko je bilo nevarnih, zato jih je bilo treba podreti. Na njihovem mestu pa so skozi desetletja rasli novi. Obnova oz. izgradnja zadnje stavbe sicer še traja, večji projekt, ki naznanja konec obnove mesta, pa je tudi nova športna dvorana.

Sicer pa so pod črto do danes skupaj obnovili 4055 objektov in do Bovca, kot ga vidimo danes, prišli tudi s pomočjo 100 milijonov evrov državnega denarja.

Valter Mlekuž, župan občine Bovec, pravi, da se je obnavljalo tudi kasneje. Ljudi, ki so leta 1998 imeli kredite in so leta 2004 videli, kaj se jim je zgodilo, je bilo težko prepričati, naj začnejo z obnovo. "Tudi sam sem jih večkrat pozval, naj gredo v obnovo, naj se prijavijo, naj se to uredi. Moram reči, da je danes na Bovškem skoraj končano, še nekaj objektov čaka."

Za obnovo teh pa tudi ne bo več skrbela v ta namen ustanvljena državna tehnična pisarna, ki je s 1. aprilom in koncem obnove namreč zaprla svoja vrata. Njene naloge zdaj prevzema pristojni minister, ki je pri prenovi območja, kot nekdanji tolminski župan, sicer aktivno sodeloval. "Objektov, ki so ostali v delu, je relativno malo, zato je bila ocena, da ni smiselno več nadaljevati z enakim načinom kot smo ga imeli prej, torej, da ni potrebna prisotnost na terenu. Skupaj s sodelavci bomo zmogli opraviti to delo do konca. Sami s pomočjo občin in fizičnih oseb, ki se jih ti projekti tičejo," dodaja Uroš Brežan, minister za naravne vire in prostor.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ni corone
12. 04. 2023 20.22
-3
boli me patak