Tujina

'Ali bomo plavali skupaj ali pa bomo skupaj potonili'

Stockholm, 22. 10. 2009 18.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
9

Zaradi krize je število lačnih preseglo milijardo. Njene posledice se pri nas merijo v človeških življenjih, medtem ko so pri vas zgolj ekonomske kategorije, opozarjajo predstavniki Afrike.

Zaradi krize je število lačnih na svetu znova preseglo milijardo!
Zaradi krize je število lačnih na svetu znova preseglo milijardo! FOTO: Reuters
Posledice krize se pri nas merijo v človeških življenjih, medtem ko so v razvitem svetu še vedno bolj ali manj le ekonomske kategorije, opozarjajo predstavniki afriških držav in organizacij.

V zadnjem letu se je svet močno spremenil. Zaznamovala ga je kriza, ki je marsikoga pahnila na rob revščine in čez. Čeprav je odgovornost zanjo predvsem na plečih razvitih držav, so posledice najhujše v nerazvitih. "Kot še nikoli doslej je blaginja naših otrok in njihovih otrok naša konkretna odgovornost," je opozoril švedski premier Fredrik Reinfeldt, ki gosti letošnje Evropske razvojne dneve.

Tako predstavniki "nerazvitega juga“ kot "razvitega severa“ so se pridružili pozivom, da razvojne zaveze ne smejo ostati neizpolnjene. Zaradi gospodarske krize je število lačnih v svetu znova preseglo milijardo, so ob tem poudarjali predstavniki afriških držav in organizacij. Posledice krize se pri nas merijo v človeških življenjih, medtem ko so v razvitem svetu še vedno bolj ali manj le ekonomske kategorije – povečanje brezposelnosti in zmanjšanje kupne moči, opozarjajo.

V boju proti podnebnim spremembam bi morala Evropa prevzeti vodilno vlogo. To bi pomenilo upanje za ves svet, je dejal Nobelovec Pachauri.
V boju proti podnebnim spremembam bi morala Evropa prevzeti vodilno vlogo. To bi pomenilo upanje za ves svet, je dejal Nobelovec Pachauri. FOTO: Reuters

Evropa – upanje za ves svet

Kot še nikoli doslej je blaginja naših otrok in njihovih otrok naša konkretna odgovornost. Švedski premier Frederik Reinfeldt

Problem revščine je tesno povezan tudi z grožnjo podnebnih sprememb. Posledice pa spet najbolj občutijo tisti, ki so zanje najmanj odgovorni – revni. Zato je ena od stvari, glede katerih v Stockholmu obstaja soglasje, nujnost uspeha decembrskega podnebnega vrha v Koebenhavnu.

Evropa je v boju proti podnebnim spremembam naše največje upanje, svet bi lahko popeljala svet v drugo smer, če bo le prevzela pobudo, je ob tem dejal predsednik Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) in Nobelov nagrajenec za mir leta 2007 Rajendra Pachauri.

Spremenimo sistem in se rešimo krize

Ali bomo plavali skupaj ali pa bomo skupaj potonili. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso

Mohammad Yunus, ki je najbolj prestižno Nobelovo nagrado prejel leto dni pred njim, pa v krizah vidi tudi upanje. Svet se po njegovih besedah sooča z gospodarsko, socialno, okoljsko, moralno krizo, z "najglobljo vseh kriz", ki pa hkrati predstavlja odlično priložnost za ustvarjanje novega, lepšega sveta. Vzrok obstoječe krize je en sam: celotna gospodarska struktura, ki smo jo ustvarili, je izključno v službi služenja denarja, dobička. V njej smo izpostavili le sebično in agresivno dimenzijo človeške narave, medtem ko smo ljudje tudi nesebični in požrtvovalni, je dejal.

Zakaj torej ne ustvarimo socialne gospodarske strukture, katere cilj bo reševati težave današnjega sveta? Yunus verjame, da je to mogoče, a hkrati opozarja, da rešitve ne bodo prinesle vlade in organizacije, kot sta Mednarodni denarni sklad in Svetovna banka. To so namreč sestavni deli strukture, ki jo je treba odpraviti. Rešitev je v civilni družbi, v vsakem od nas, v ljudeh samih, "ki se moramo na novo odkriti kot človeška bitja", verjame Nobelov nagrajenec.

"Kot še nikoli doslej je blaginja naših otrok in njihovih otrok naša konkretna odgovornost," je opozoril švedki premier Frederik Reinfeldt.
"Kot še nikoli doslej je blaginja naših otrok in njihovih otrok naša konkretna odgovornost," je opozoril švedki premier Frederik Reinfeldt. FOTO: Reuters

Z boljšim sodelovanjem med državami bi prihranili od tri do pet milijard evrov denarja, namenjenega pomoči, letno

Jasen je bil tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso: "Ali bomo plavali skupaj ali pa bomo potonili skupaj," je dejal. Ob tem pa optimistično dodal, da zaupa v "ogromen potencial velikodušnosti" Evropejcev.

Evropska unija je namreč na vrhu lestvice donatorjev. Samo v letu 2008 je državam v razvoju namenila 49 milijard evrov – več kot polovico celotne finančne pomoči, ki so jo prejele.

Vendar pa zaradi neučinkovitega dodeljevanja pomoči v Evropski uniji vsako leto od tri do pet milijard evrov dobesedno izpuhti v zrak. To je pokazala neodvisna raziskava, ki jo je naročila Evropska komisija. "Ugotovitve so osupljive in vznemirjujoče. Pomenijo, da bi lahko vsako leto porabili milijarde več. To je ogromno!" je dejal komisar za razvoj in humanitarno pomoč Karel de Gucht. Zdravilo je preprosto, izboljšati je treba sodelovanje med državami članicami in humanitarnimi organizacijami.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Masa.D
25. 10. 2009 19.33
Joj joj joj, kaj naj clovek sploh napise na tole klobasanje, saj ne bi nic zaleglo. Dragi moji, tako ozkogledne kritike pripadajo, pac, ozkoglednim ljudem. Nekatere stvari zal niso tako preproste, da bi lahko zamahnili z roko in rekli: Ti ti grdi politiki, grozne korporacije, bla bla. Ampak cinizem in kritika vsega povprek je dandanes sila razsirjen hobi, vsekakor veliko bolj preprosto kot pa se o katerih stvareh dejansko malce izobraziti. Pa lep vecer vsem skupaj, danes je spet Kmetija na sporedu.
Mars
24. 10. 2009 10.43
Bedarije Naj mi eden obrazloži, kako lahko starši v Afriki, ki se nekontrolirano množijo nahranijo potem svoje potomce, če še sami nimajo kaj za jesti. Ali je naloga razvitega sveta, da jih zalaga s hrano? Jaz bi rekel, da jih naj malo podučijo in civilizirajo pa bo lakote precej manj.
BMSS
23. 10. 2009 12.39
Veliko afriških držav z denarjem kupuje orožje, drage avtomobile in prekupčuje s hrano (lep primer Kenija). Tisti, ki so res potrebni denarja, večinoma dobijo drobtine. Pošljite jim hrano in druge stvari in ne keša!!!
Bacardi Diaz
22. 10. 2009 21.08
Vse te izjave vodilnih so le floskule. Na televiziji vidimo oglase za pomoč Afriki. Darujte, pravijo, preko mobilnih telefonov. Tudi Unicef in podobne kurčeve organizacuje se zavzemajo za te ljudi. Moj en evro, ki sem ga npr. daroval, se potem razdeli na vse te sesalce. Povzetek: če bi kdorkoli od vlad držav in šefov gigantskih korporacij imel interes rešiti Afriko, bi to že storil. Petrolejska družba ta in ta bi lahko dala enodnevni zaslužek lačnim v Afriki. Verjamem tudi, da bi to nekateri že storili, pa ne smejo. Zakaj, je pa že drugo vprašanje. Skratka, če že hočete dati denar nekomu iz Afrike, mu ga dajte "na roko". Vse ostalo je sranje.
Audy
22. 10. 2009 20.35
"rešitve ne bodo prinesle vlade in organizacije, kot sta Mednarodni denarni sklad in Svetovna banka." A zdaj naj pa mi njih rešujemo, ki so krivi za situacijo, kjer smo. Njim je treba sodit za zločine proti človeštvu! Tole je vse skupaj en velik problem-reaction-solution, ko zahtevajo reakcijo ljudi po rešitvah, ki jih verjetno že imajo splanirane. Kreirajo strah, ki vodi v kaos -> red iz kaosa. Elita si tega planeta ne zasluži, rajši vidim da vsi propademo, kot da ta sistem preživi še sto let.
SvastaMajkaRodi
22. 10. 2009 20.16
Na svetu je toliko denarja da nebi bilo lačnih sam k... ko obstajajo takšni ko gledajo samo na svojo rit oz. so takšni ko gledajo samo kje narediti profit... Lp
Titus01
22. 10. 2009 20.10
@aviat Resno? Sploh kaj poznate afriško zgodovino? Izkoriščanje in ropanje ter stvari, ki jih počnejo zahodne multinacionalke v Afriki? Ali bo vedno potrebna pomoč? No, naslednjih nekaj desetletij vsekakor. In to pomoč, ne pa posojila, kar je bila do danes ustaljena zahodna praksa.
skydrol7
22. 10. 2009 19.40
drzave Afrike si ze od negdaj hvalijo da ne rabijo pomoci evrope,amerike in drugih ekonomskih velesil,ali bo potrebna vedna pomoc ? afrika si naj sama pomaga saj je ze cas da zahod preneha s podpiranjem afriskih tajkunov saj ves denar ki gre tam dol za pomoc ostane v kasah vodilnih ki si med seboj najbolj pomagajo..
malipandit@email.si
22. 10. 2009 19.37
ustavimo ameriko izrael in bankirje preden bo prepozno!