Tujina

Alex zahteval 10 življenj

Managua, 28. 06. 2010 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.Š./Reuters/STA
Komentarji
0

Tropska nevihta Alex, ki se bo kmalu spremenila v orkan, je v Nikaragvi, Gvatemali in Salvadorju zahtevala 10 življenj. Nevihto so spremljali vetrovi s hitrostjo do 75 kilometrov na uro.

Mehiški zaliv je davi dosegla prva tropska nevihta v tej sezoni. Divjanje Alexa, kot so nevihto poimenovali, je zaradi obilnega deževja sprožilo več zemeljskih plazov, zaradi česar je v Nikaragvi, Gvatemali in Salvadorju umrlo najmanj 10 ljudi.

Tropska nevihta
Tropska nevihta FOTO: Reuters

Kot so sporočili iz centra za spremljanje orkanov (NHC) v Miamiju, se je Alex iz tropske depresije v nevihto okrepil v nedeljo pozno zvečer, trenutno pa ga spremljajo vetrovi s hitrostjo do 75 kilometrov na uro. Mehiški zaliv je Alex ponoči dosegel približno 100 kilometrov jugozahodno od mehiškega mesta Campeche, v Miamiju pa ob tem poudarjajo, da bo nevihta še pridobivala na moči, s čimer naj bi Alex v 48 urah že postal orkan.

Tropska nevihta
Tropska nevihta FOTO: Reuters

Iz Gvatemale medtem poročajo, da se je zaradi obilnega deževja, ki spremlja nevihto, sprožilo več zemeljskih plazov, ki so pod seboj pokopali več cestnih delavcev. V Nikaragvi so šest smrtnih žrtev zahtevale poplave, potem ko je reka San Lucas zaradi močnih nalivov prestopila bregove. O najmanj dveh žrtvah poročajo z zahodne obale Salvadorja, kjer se prav tako spopadajo s poplavami. Eden izmed prebivalcev države Belize je dejal, da so občutili normalno količino dežja in nič več. Poudaril je še, da so doživeli hujše nevihte, kot pa je ta.

Po napovedih NHC naj bi Alex sicer zaobšel območje v Mehiškem zalivu, kjer se po aprilski nesreči na eni izmed naftnih ploščadi razprostira naftni madež. Kljub temu bi valovi, ki jih bo povzročila nevihta oz. orkan, lahko posredno vplivali tudi na širjenje madeža. Nekatere ocene ameriške administracije kažejo, da bi lahko od nesreče aprila v morje dnevno izteklo 9,5 milijona litrov nafte.

Meteorologi opozarjajo, da je gibanje nevihte nepredvidljivo, saj lahko kmalu spremeni svojo pot, to pa bi lahko povzročilo, da se oljni madež začne še hitreje pomikati proti obali Lousiane.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.