Tujina

Al Sadrovi ministri zapustili vlado

Bagdad, 16. 04. 2007 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iraško vlado je zapustilo šest ministrov iz vrst gibanja skrajnega šiitskega voditelja Moktade al Sadra.

Moktada al Sadr
Moktada al Sadr FOTO: Reuters

Ministri so neuspešno zahtevali določitev datuma za odhod tujih sil iz Iraka. Čeprav je premier Nuri al Maliki prepričan, da bo lahko odhajajoče ministre nadomestil z učinkovitimi ljudmi, pa se poraja strah, da bo Sadrova milica Mahdijeva vojska zdaj znova prijela za orožje. Že v nedeljo, ko je gibanje napovedalo odhod iz vlade, so namreč v Bagdadu našli množico trupel.

Ministri iz al Sadrovega gibanja "bodo takoj zapustili iraško vlado in prepustili šest mest v upanju, da bodo mesta prevzeli neodvisni člani, ki predstavljajo voljo ljudi," je v ponedeljek na novinarski konferenci povedal Nasar al Rubaje, vodja al Sadrovega političnega bloka.

Al Sadr, ki sicer uživa široko podporo med iraškimi šiiti, je pred kratkim izrazil obžalovanje zaradi nedavnih aretacij pripadnikov njegove Mahdijeve vojske v Bagdadu. Do umika njegovih šestih ministrov iz vlade je po besedah al Rubaja prišlo tudi zato, ker je Al Maliki zavrnil določitev urnika za umik tujih sil iz Iraka.

"Glede na mnenje javnosti smo ugotovili, da je ministrom al Sadrovega bloka nujno odrediti umik iz iraške vlade," je poudaril al Rubaje in dodal, da je skupina že aprila v Nadžafu organizirala zborovanja, na katerih je skoraj milijon ljudi zahtevalo umik ameriških sil iz države.

Odstop bo omogočil spremembe

Kot je v izjavi za javnost sporočil al Maliki, bo odstop šiitskih ministrov omogočil potrebne spremembe v sestavi vladnega kabineta in dopolnitev kabineta z učinkovitimi ministri. Premier je poudaril, da ceni podporo al Sadrovega bloka v političnem procesu, obenem pa izrazil prepričanje, da delitev ministrskih položajev po verski pripadnosti ni bila najboljša izbira za Irak. Novi ministri naj bi bili neodvisni strokovnjaki, je povedal al Malikijev svetovalec Sadik al Rikabi, imenovali pa naj bi jih v prihodnjih dneh. Al Sadrov blok pa se bo lahko medtem oblikoval v pravo parlamentarno opozicijo, ki je državi doslej manjkala, je menila premierova svetovalka Mariam al Rajis.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Dana Perino je medtem poudarila, da al Malikijeva vlada kljub odhodu šiitskih ministrov ne bo izgubila svoje večine. To pa je po mnenju ZDA najpomembneje.

Do novice iz al Sadrovega gibanja je prišlo po krvavem koncu tedna v Iraku, kjer je med uporniškimi napadi umrlo okoli 80 civilistov. Samo v svetem šiitskem mestu Karbala je v soboto umrlo najmanj 42 ljudi, več kot 200 pa je bilo ranjenih. Nasilje se je kljub izvajanju varnostnega načrta za Bagdad s strani ameriških in iraških varnostnih sil nadaljevalo tudi v prestolnici, kjer je v treh eksplozijah umrlo okoli 25 ljudi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.