Tujina

Al Sadr v Iranu?

Bagdad, 14. 02. 2007 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Vodja skrajnih šiitov v Iraku Moktada al Sadr naj bi pred nekaj tedni zapustil Irak. Najverjetneje je v Teheranu.

Vodja skrajnih šiitov v Iraku Moktada al Sadr je pred nekaj tedni zapustil Irak in je najverjetneje v iranski prestolnici Teheran, kjer živi njegova družina, je sporočil neimenovani visoki predstavnik ameriške administracije.

Vodja skrajnih šiitov naj bi se trenutno nahajal v Teheranu
Vodja skrajnih šiitov naj bi se trenutno nahajal v Teheranu FOTO: Reuters

Po poročanju ameriške televizijske mreže CNN iranska stran omenjene novice ni potrdila, v šiitskih krogih pa so novico označili za govorico. Kot so poročali ameriški mediji, naj bi al Sadr Irak zapustil pred pričetkom nove varnostne operacije v Bagdadu in prihodom dodatnih 21.500 ameriških sil. Vendar je vodja al Sadrove poslanske skupine v iraškem parlamentu Nasar al Rubaj ta poročila zanikal ter zatrdil, da je al Sadr še vedno v Iraku in da dela normalno. Kje natančno se nahaja, ni želel razkriti.

Na spletni strani savdskega dela teroristične mreže Al Kaida se je pojavil poziv k napadom na črpališča nafte po vsem svetu, ki služijo Američanom. Kot države, ki z nafto zalagajo ZDA, so omenjene Kanada, Venezuela in Mehika.

Trditve, da je šiitski voditelj pobegnil v strahu pred tem, da bi bil tarča novih varnostnih ukrepov, je al Rubaj označil za smešne. Če al Sadru ne more do živega ameriška vojska, ki je že v Iraku, tudi dodatnih vojaki ne bodo pomenili razlike, je bil prepričan. Obenem je al Rubaj zagotovil, da al Sadrovo gibanje varnostni načrt podpira in da se bo razorožilo takoj, ko bo ta načrt prinesel želene rezultate. "Orožje, ki ga nosijo ljudje za samoobrambo, bo izginilo, čim bo država zagotovila varnost," je dejal.

Uradnik iz al Sadrove pisarne v Nadžafu Basem al Atari pa je povedal, da se al Sadr nahaja v tem mestu in da bodo njegova morebitna potovanja v tujino naznanili.

Pentagon je šiitsko milico Moktade al Sadra označuje kot najnevarnejšo frakcijo v iraški sektaški vojni
Pentagon je šiitsko milico Moktade al Sadra označuje kot najnevarnejšo frakcijo v iraški sektaški vojni FOTO: Reuters

Pentagon šiitsko milico Moktade al Sadra, imenovano Mehdijeva vojska, označuje kot najnevarnejšo frakcijo v iraški sektaški vojni, medtem ko ZDA pritiskajo na iraško vlado, naj to milico razbije. Vendar je bil premier Nuri al Maliki v teh prizadevanjih doslej omahljiv, saj si ne želi izgubiti podpore al Sadra. 30 poslancev njegovega gibanja v iraškem parlamentu je bilo namreč ključnih za al Malikijevo izvolitev na položaj premiera.

Ameriški strokovnjaki ugibajo, da bi bile lahko med vzroki za odhod al Sadra iz Iraka tudi razprtije med njegovim političnim gibanjem in milico. Vsekakor v ZDA ne pričakujejo, da bi al Sadr Irak trajno zapustil.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.