Tujina

Al Kaida slavi Bushev poraz

Washington/Dubaj/Bagdad, 10. 11. 2006 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Novi voditelj Al Kaide v Iraku al Muhadžir je pozdravil poraz republikancev na torkovih ameriških volitvah.

Al Kaida je sporočila, da daje Iraku na razpolago 12.000 bojevnikov
Al Kaida je sporočila, da daje Iraku na razpolago 12.000 bojevnikov FOTO: Reuters

Novi voditelj teroristične mreže Al Kaida v Iraku Abu Hamza al Muhadžir je v zvočnem posnetku, ki je bil danes objavljen na spletni strani, pozdravil poraz republikancev na torkovih ameriških volitvah. Poleg tega je povedal, da daje islamski državi Iraku na razpolago 12.000 bojevnikov.

Muhadžir je v posnetku udrihal po ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu. Označil ga je za "neumnega" in povedal, da se ameriške vojaške enote, ki okupirajo Irak, pripravljajo na pobeg zaradi napadov mudžahedinov. "Bushu sporočam: naj se ti ne mudi zbežati kot tvojemu obrambnemu ministru. Še vedno nismo pogasili žeje po tvoji krvi," je še povedal Muhadžirjev glas. Pristnosti posnetka še niso potrdili.

Ni šlo po načrtih

Donalda Rumsfelda je poraz republikancev odnesel s položaja
Donalda Rumsfelda je poraz republikancev odnesel s položaja FOTO: Dare Čekeliš
Kot je ocenil iraški minister za zdravje Ali al Šemari, je 44-mesečni konflikt v Iraku doslej zahteval okoli 150.000 smrtnih žrtev med civilisti. To je trikrat več, kot so ocenjevali doslej.
Donald Rumsfeld, ki je po porazu republikancev na kongresnih volitvah odstopil z mesta ameriškega obrambnega ministra, je izjavil, da ameriška prizadevanja za stabilizacijo Iraka niso potekala dobro in da je vojska slabo pripravljena za boj proti nasilnih skrajnežem.

"Rad bi povedal tole: Jasno je,da so bile glavne vojaške operacije velik uspeh. Jasno je tudi, da v drugi fazi ni šlo vse dobro ali dovolj dobro," je dejal in dodal, da je v Iraku opazen očiten napredek, vendar pa sta sektaško nasilje in muslimansko ubijanje muslimanov ustvarila "veliko bolj zapletene razmere".

Bolton naslednja žrtev?
V ZN zaradi zmage demokratov, odstavitve Rumsfelda in vse slabšega položaja v Iraku pričakuje, da bodo ZDA po novem iskale rešitev za Irak iskale tudi preko ZN. Več informacij bo znanih, ko bo objavljeno poročilo iraške študijske skupine pod vodstvom nekdanjega državnega sekretarja Jamesa Bakerja.


Ameriški veleposlanik pri ZN John Bolton bo najverjetneje naslednja žrtev demokratske zmage na kongresnih volitvah. Tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Snow je namreč v četrtek dejal, da bo ameriški predsednik George Bush senat ponovno zaprosil, naj potrdi Boltona, vodilni demokrati pa so že sporočili, da se to ne bo zgodilo. Med diplomati na ZN se medtem že govori, da bodo skušali Američani večji del odgovornosti za Irak po novem prevaliti na svetovno organizacijo.

Bush je Boltonovo imenovanje za veleposlanika pri ZN poslal v senat marca 2005, a je to naletelo na odpor ne le med demokrati, ampak tudi med nekaterimi republikanci, kot je George Voinovich iz Ohia. Ker se Boltonova nominacija iz senata ni premaknila, je Bush potegnil enostransko potezo ter Boltona poslal v ZN v času kongresnih počitnic. Takšno imenovanje je ustavno, vendar pa le začasno in lahko traja le do konca mandata tekočega kongresa. Boltonov začasni mandat poteče januarja, ko bo zaprisegel nov kongres, v katerem bodo imeli v obeh domovih večino demokrati. Bush ga lahko sicer znova začasno pošlje v ZN brez senatne potrditve, vendar bi moral potem delati brez plače, v kar se Bolton ne bo spuščal.

Boksar na čelu senata

Senatno večino bo vodil nekdanji boksar Harry Reid
Senatno večino bo vodil nekdanji boksar Harry Reid FOTO: Reuters
Harry Reid je zanimiv demokrat, saj načeloma nasprotuje splavu in nima nič proti pravici do nošenja orožja. Nasprotuje prostotrgovinskim sporazumom, kot je NAFTA, in odločno zagovarja smrtno kazen, obenem pa nasprotuje davčnim olajšavam predsednika Busha. Republikanci so mu skušali naprtiti nekaj škandalov, vendar pa je bilo največ, kar so našli, to, da je menda v letih 2003 do 2005 sprejel nekaj zastonj vstopnic za boksarske dvoboje od Športne komisije Nevade. Reid je vstopnice dobil kot častni gost in kot nekdanji boksar srednje kategorije ter boksarski sodnik.

Ameriški demokratski senator Harry Reid bo zaradi zmage demokratov na kongresnih volitvah januarja 2007 prevzel položaj vodje senatne večine. Reida so demokrati leta 2004 izvolili za vodjo manjšine, potem ko je Tom Daschle iz Južne Dakote izgubil na volitvah. Skupaj z bodočo predsednico predstavniškega doma Nancy Pelosi iz Kalifornije bo do konca leta 2008 deloval kot protiutež predsedniku Georgeu Bushu.

67-letni Reid, ki se je rodil v majhnem rudarskem mestu Searchlight v Nevadi, je bil pred vstopom v politiko odvetnik, pa tudi boksar. Med leti 1977 do 1981 je bil član mogočne Igralniške komisije Nevade, ki nadzira igre na srečo in podeljuje tovrstna dovoljenja, zato si je večkrat nakopal sovraštvo kriminalnih združb, mafijci pa so mu celo podstavili bombo pod avtomobil.

Harry Reid
Harry Reid FOTO: Reuters

V senat je prišel leta 1987, pred sedmimi leti pa so ga demokrati izbrali na položaj "manjšinskega biča", to je desne roke voditelja stranke v senatu, ki skrbi za strankarsko disciplino pri glasovanjih. Leta 2004 je skoraj avtomatično napredoval na položaj voditelja manjšine.

Nekoč manjšina, danes večina

Ker so imeli republikanci v času vladavine predsednika Georgea Busha skoraj ves čas popolno oblast v Washingtonu in ker so demokrati leta 2002 in 2004 doživeli boleča poraza, Reid kot vodja manjšine ni prišel do izraza. Veljal je za odločnega politika, vendar pa je deloval medlo, ker ni imel prave moči.

Republikanci v senatu demokratov niso povsem povozili le zaradi tega, ker senatna pravila posebej ščitijo manjšino, ki ima pravico do blokade odločanja, če večina ne zbere 60 glasov. Reid je to pravico le redko izkoristil, ko pa so republikanci hoteli spremeniti pravila in ukiniti pravico do filibustra, je zagrozil, da bo povsem blokiral delo senata in vladajoča stranka je popustila. Republikanci so si sedaj oddahnili, da niso prepovedali filibuster, kajti postali so manjšina, in to veliko prej, kot so demokrati upali sanjati.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.