Tujina

Al Kaida odgovorna za napada v Keniji

Dubaj/Nairobi/Jeruzalem, 08. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Teroristična mreža Al Kaida je prevzela odgovornost za protiizraelska napada v Keniji 28. novembra. Kenijske oblasti pa so razglasile najvišjo stopnjo pripravljenosti vojske in policije, saj je Al Kaida zagrozila z novimi in silovitejšimi napadi.

Kot na spletni strani organizacije pojasnjuje njen tiskovni predstavnik Sulejman Abu Gajet, sta obe operaciji delo Al Kaide ter pomenita grožnjo še hujših napadov proti ameriškim in izraelskim interesom. "Zaradi narave našega dela odgovornosti za operacije v okviru džihada proti ameriško-izraelskemu zavezništvu nismo mogli prevzeti prej. Zdaj so okoliščine boljše in nam dopuščajo, da to storimo," je objavljeno na spletni strani organizacije www.jehadonline.org.

Kenijske oblasti poostrile varnostne razmere v državi

Vodja kenijskih preiskovalcev, zadolženih za preiskavo obeh napadov, William Langa'at, je povedal, da vojaška mornarica odslej intenzivno nadzoruje kenijske teritorialne vode, po vsej državi pa so namestili dodatne policijske sile, predvsem na lokacije, zanimive za tujce.

Od zaprtja britanskega veleposlaništva v Nairobiju v četrtek in pisarne ameriškega diplomatskega predstavništva v samem centru mesta, so kenijske oblasti zaradi podrobnih groženj proti britanskemu predstavništvu poostrile nadzor v notranjosti in okoli veleposlaništev, večjih hotelov prestolnice ter določenih poslopij, ki so v lasti tujih poslovnih družb. "Okrepitev varnostnih razmer je edina stvar, ki jo lahko storimo, predvsem zdaj, ko se je izkazalo, da je za grožnje odgovorna skupina, ki je ni mogoče nadzorovati," je dejal Langa'at.

Raketni napad na letalo izraelske družbe Arkia in samomorilski napad v hotelu v Mombasi, ki je v lasti izraelske družbe, sta se 28. novembra zgodila skoraj istočasno. Raketi sta zgrešili letalo, ki je po napadu nadaljevalo pot in nato srečno pristalo v Tel Avivu, vsi potniki pa so bili nepoškodovani. V napadu v hotelu v Mombasi pa je umrlo 9 Kenijcev, trije Izraelci in tudi vsi trije napadalci.

Al Kaida naj bi načrtovala napade na Izraelce v Pragi

Izraelske in zahodne obveščevalne službe imajo informacije, po katerih naj bi teroristična mreža Al Kaida načrtovala napade na izraelske turiste v češki prestolnici Praga, poroča izraelski dnevnik Jediot Aharonot. Izraelsko zunanje ministrstvo kljub temu še ni izdalo opozorila za potovanje na Češko. Jeidot Aharonot je sicer še poročal, da je češka policija zaradi opozoril, da naj bi Al Kaida in libanonsko skrajno gibanje Hezbolah pripravljala napade na turistične točke in hotele, ki jih v Pragi ponavadi obiskujejo Izraelci, poostrila varnostne ukrepe.

Predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Ron Pros-Or je povedal, da izraelske obveščevalne službe dobivajo opozorila za številne kraje po svetu. Pri tem je dodal, da bi ministrstvo objavilo opozorilo za potovanje v Prago, če bi za to obstajali tehtni razlogi.

Al Kaida naj bi domnevno načrtovala tudi protiizraelske napade na Tajskem, je pred tednom dni poročal omenjeni časnik. Izraelsko zunanje ministrstvo je že izdalo opozorilo pred potovanjem na Tajsko, ki je najbolj priljubljena destinacija izraelskih turistov.