Tujina

Al Kaida napadla v Alžiriji

Kairo/Alžir, 13. 02. 2007 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Ajman al Zavahiri je na najnovejšem zvočnem posnetku vse muslimane, ne glede na narodnost, pozval k enotnosti.

Ajman al Zavahiri vse muslimane poziva k enotnosti
Ajman al Zavahiri vse muslimane poziva k enotnosti FOTO: Reuters

Drugi človek teroristične mreže Al Kaida Ajman al Zavahiri je na najnovejšem zvočnem posnetku pozval vse muslimane, ne glede na narodnost, k enotnosti. Hkrati je zatrdil, da nedavna zmaga demokratov na kongresnih volitvah v ZDA ne bo spremenila ničesar, saj naj bi ti zagovarjali isto politiko kot ameriški predsednik George Bush. To je sicer že četrti posnetek al Zavahirija v tem letu.

Al Kaida je prevzela odgovornost za vrsto bombnih napadov na severu Alžirije, v katerih je bilo ubitih najmanj šest ljudi, okoli 30 pa ranjenih. Napadi so se zvrstili na razdalji kakih 30 kilometrov ter prizadeli mesta Si Mustapha, Souk el Had, Draa Ben Khedda in Bordj Menaiel. Skoraj istočasno je razneslo najmanj sedem bomb, ki so jih neznani storilci podstavili v bližini policijskih postaj.

Na posnetku je al Zavahiri pozval vse muslimane, ne glede na to, ali so Turki, Afganistanci, Kurdi ali Perzijci, naj bodo enotni v boju proti nasprotnikom in naj se ne bojujejo med seboj. Za najpomembnejša dogodka v preteklem letu pa je označil, kot je dejal, poraz Busha v Iraku in porast uporništva talibanov v Afganistanu.

Hkrati je tudi opozoril države, ki sodelujejo z Američani v Afganistanu in Iraku, da jih bodo ZDA pustile na cedilu, ko bodo poražene, tako kot se je zgodilo v Vietnamu. Ameriškim zaveznicam v regiji pa je zagrozil, da bodo "žele grenke sadove" tega sodelovanja. Med temi državami je posebej izpostavil Egipt, Jordanijo in Savdsko Arabijo.

Prevod zvočnega posnetka je objavil washingtonski inštitut SITE, ki je posnetek pridobil z medmrežja. Predstavniki inštituta so povedali, da naj bi 41-minutni posnetek po lastnih trditvah ustvarilo medijsko krilo Al Kaide, as Sahab.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.