Tujina

Al Kaida nameravala napasti nuklearke?

London, 08. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Britanski Sunday Times poroča o prvotnih načrtih Al Kaide, ki so vključevali napade na jedrske elektrarne. Britanska policija pa je napovedala, da bo pred prvo obletnico terorističnih napadov poostrila varnostne ukrepe.

Al Kaida naj bi sprva ciljala nuklearke
Al Kaida naj bi sprva ciljala nuklearke FOTO: Reuters

Arabska neodvisna televizija Al Džezira je napovedala objavo intervjuja, v katerem naj bi sodelavci Osame bin Ladna podrobno razložili prvotne načrte za teroristične napade na ZDA lanskega septembra. Več evropskih časopisov je objavilo prispevek novinarja Yosrija Fouda, ki trdi, da sta mu iskana terorista Mohammed in Ramzi Binalshibh razkrila prvotne namene napadov.

Ti so predvidevali trčenje letal v jedrske elektrarne v ZDA, Al Kaida pa naj bi načrte spremenila zaradi strahu, da bodo dogodki ušli nadzoru. Oba moža išče tudi ameriški preiskovalni urad FBI, ki je za informacije, ki bi prispevale k aretaciji, razpisal 25 milijonov dolarjev nagrade.

Britanci se pripravljajo na obletnico

Strogi varnostni ukrepi v Londonu
Strogi varnostni ukrepi v Londonu FOTO: Reuters

Po besedah namestnika poveljnika londonske policije je nevarnost trenutno večja kot na vrhuncu Irinih terorističnih napadov v osemdesetih letih, čeprav razlogov za preplah ni.

Policijski nadzor bodo poostrili zlasti v londonskem poslovnem središču City, v bližini poslopij ameriških podjetij in predstavništev ter na podzemni železnici.

SORODNI ČLANKI