Tujina

Al Gore pokaral Busha

New York, 03. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji podpredsednik ZDA Al Gore je v govoru na inštitutu Brookings v Washingtonu pozval predsednika ZDA Georgea Busha, naj se raje bolj osredotoči na reševanje gospodarskih težav kot pa samo na vojno z Irakom.

Gore je dejal, da je ameriško gospodarstvo v velikih težavah
Gore je dejal, da je ameriško gospodarstvo v velikih težavah FOTO: Reuters

Gore je Busha pozval k sprejemu kratkoročnih stimulacijskih ukrepov, kot je podaljšanje roka za izplačevanje nadomestil brezposelnim in pomoč majhnim podjetjem. Gore je Busha primerjal z izgubljenim voznikom, ki si ne upa vprašati za pravo pot, ampak rine naprej v napačno ter vleče za sabo 300 milijonov Američanov.

Po Gorovih besedah za ameriške gospodarske težave niso krivi le teroristi, kot to skuša prikazati Bush, ampak njegova napačna gospodarska politika. Gore je hkrati pozval kongres, da pred odhodom na volitve več časa posveti razpravam o gospodarskih težavah. Po ocenah poznavalcev gre pri Gorovih kritikah za predvolilno taktiko demokratov, da bi pozornost z vojne preusmerili na gospodarske težave, kjer so republikanci ranljivi. Dokler na televizijah potekajo le razprave o Iraku, demokratom grozi poraz.

Gore je pred tednom in pol kot prvi demokrat sprožil kritike na Bushevo politiko zaostrovanja groženj z napadom na Irak, sedaj pa nadaljuje z ofenzivo, ker je pravzaprav skoraj edini demokrat, ki si lahko kaj takega privošči. Tretjina senatorjev in vsi člani predstavniškega doma, ki bodo morali 5. novembra pred volivce, ne morejo nasprotovati predsedniku v vojnem času, ker jim volivci tega ne bi oprostili. Gorove kritike pa so tudi dovolj previdne, da ga leta 2004, ko se bo po vsej verjetnosti skušal znova potegovati za položaj predsednika, nihče ne bo mogel vleči za jezik.