Tujina

ZDA: Govor ni imel vsebine

Damask, 30. 03. 2011 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sirski predsednik al Asad meni, da je Sirija tarča zarote, katere cilj naj bi bil zanetiti nasilje med verskimi ločinami. Hkrati pa noče umakniti zakona o izrednih razmerah, ki je v veljavi skoraj 50 let. ZDA pogrešajo vsebino.

V govoru pred sirskimi parlamentarci je predsednik Bašar al Asad dejal, da je Sirija tarča zarote, katere cilj je zanetiti razdor med sirskimi verskimi ločinami, da pa so nekateri Sirci, ki so demonstrirali proti njegovi vladavini, postavili legitimne zahteve. To je bil prvi javni uradni odziv al Asada na proteste v državi. V govoru ni spregovoril o skorajšnji ukinitvi izrednega stanja, ki je v Siriji v veljavi že od leta 1963. Prav umik tega zakona je glavna zahteva protestnikov.

Podpornik sirskega predsednika (na plakatu v ozadju)
Podpornik sirskega predsednika (na plakatu v ozadju) FOTO: Reuters

''Ne moremo trditi, da je vsakdo, ki je odšel na ulice, že kar zarotnik. Bodimo jasni o tem,'' je sirski predsednik dejal na zasedanju parlamenta, njegovem prvem javnem nastopu po izbruhu protestov na jugu.

V nagovoru parlamentu je dejal, da govori v ''izrednem času, ki postavlja našo enotnost pred velike preizkušnje''. Po njegovih besedah so varnostne sile prejele jasna navodila, naj pri posredovanju v protestih ne poškodujejo sirskih državljanov. Pravi, da bodo prebivalci Dare sami ''ukrotili manjšino, ki je poskušala zanetiti kaos''.

V katerih državah bi lahko v bližnji prihodnosti prišlo do ljudskih vstaj, kakršnim smo bili v začetku leta priča v Tuniziji, Egiptu in Libiji? Po Tuniziji, Egiptu in Libiji sledi ...

Sirija, ki podpira reforme, po al Asadovih besedah ni izolirana od tega, kar se dogaja drugje po arabskem svetu. Po njegovem prepričanju se Sirija trenutno sooča z ''veliko zaroto'', zadnji dogodki pa so pokazali na ''veliko enotnost'', ki da vlada med Sirci.

'Govor brez prave vsebine'

Al Asadov govor je komentirall predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva, ki je menil, da sirski predsednik ni omenil reform, ki si jih želijo njegovi državljani, prav tako pa je govoru manjkala vsebina. Zavrnil je al Asadove besede, da je Sirija žrtev zarote nekaterih držav. "Veliko lažje se je zateči k teorijam zarote, kot pa se resno odzvati na pozive k reformam," je menil Mark Toner. Ministrstvo po njegovih besedah pričakuje, da bodo Sirci razočarani.

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

naivna
31. 03. 2011 17.08
Z vami se nikoli ne pride do konca, ker res vidite samo eno stran in to , da " Amerika je SATAN " in vse kar je zdruzenega z njo. Tega pa ne vidite, koliko ZDA pomaga vsepovsod morajo biti prvi in brez njih , se nic ne more narediti. Jaz zivim tu 35let in poznam zivljenje tu in poznam zivljenje v Sloveniji in Evropi ,razumem politiko, iz prve roke lahko recem, da pojma nimate o amerikancih in zivljenje tu. Samo znate tisto, kar iz kaksnih propagandnih straneh poberete ali pa vojaskih. vse povsod so nasprotniki in imajo svoja mnenja in mislijo da imajo prav , vcasih tudi taki , ki na tak nacin sluzijo , da malo zavajajo ljudstvo ali da znajo nekaj novega napisat. V politiki pa moras razumeti vse strani, in kaj predstavljajo, opozicija bo vedno nasprotno delala, pa ceprav bi oni isto tako delali, ce bi bili na vladi. to je njihova sluzba, da se ne smejo zmeraj strinjati. Zivljenje v Ameriki, ni tisto, kar vam mediji kazejo , da vas tolazijo, da ni samo v Sloveniji slabo, da je vsepovsod tako. To je ena velika LAZ. Amerika je se vedno AMERIKA in ko bodo konsevanti nazaj na vladi bo se boljse!
T_one
31. 03. 2011 13.11
Američani vsakogar, ki kaj govori, kar se njim ne dopade, čeprav je resnica, takoj ožigosan kot "prazen govor" oz. "teorija zarote". To je postal odličen način prikrivanja resnice. Večina naivnežev pa naseda tem poceni trikom. Na žalost pa je tako, da je skoraj vse tisto, kar nam prodajajo kot resnico v največ primerih laž, tisto pa, kar velja za t"eorijo zarote" pa, če že ni resnica, pa vsaj bližje resnici kot tiste nesramne laži, ki uradno veljajo za resnico. Dejstvo je, da so ZDA v zadnjih petdesetih letih izpeljale vsaj 50 Coup d'état po svetu. Iran, Sirija, Pakistan, Libija, Severna Koreja, Venezuela, in nekatere druge države so tiste, ki jih še ZDA nimajo pod kontrolo. Irak in Afganistan pa sta bili dve izmed tistih, ki jih pred "osvobajanjem" in "širjenjem demokracije", pred invazijo, tudi niso imeli pod kontrolo.
T_one
31. 03. 2011 12.27
@HAWK Ste me zelo presenetili, ni veliko ljudi, ki še zna tako trezno razmišljati!! @naivna Še veliko se imaš naučiti. V današnjih "demokracijah" ni nobene demokracije. Na obeh straneh, vladi in opoziciji, so v vseh "demokratičnih" državah sveta, in tako tudi pri nas, iste sorte ljudi, namreč prostozidarji, ki samo igrajo igro nasprotovanja, da bi ljudje mislili, da se res borijo zanje. Drugače pa, ko se ugasnejo kamere, se vsi ti skupaj sladko smejijo; "smo jih zopet nateg..li!" Kakšna izbira je med prostozidarji v eni stranki, v drugi, tretji, ... stranki, če pa v bistvu zadaj spadajo v isto tajno društvo z istim interesom - Fašistični Suženjski Nov Svetovni Red. Lahko bi se pri nas, kjer se opozicija in vlada menjujejo že dvajset let na oblasti, pa so nas vedno vozili v isto smer, nekaj naučila!
HAWX
31. 03. 2011 09.02
Ma daj naivna sem ti ze rekel ne se....! Zato pa je amerika tudi v totalni krizi ne zaradi bivsih komunistov verjetno!, ne pa zaradi bailout-a bank NE SE.... Ta sistem je zlo na zemlji zlo in fasizem zamaskirano in zavito v celofan imenovan demokracija in clovekove pravice katerih sploh nimas vec ali pa vedno manj. V komunizmu so ljudje imeli dosti dosti vec pravic edino pravico katero niso imeli in cisto prav je tako da se butci ki pojma o pojmu nimajo ne mesajo v politiko! Zato pa imamo danes butce ki se kregajo o levih in desnih in da so komunisti krivi lepo zaposleni z kreganjem med seboj dokler to zlo kapitalisticno v ozadju lepo v miru vedno bolj krade in zasužnjuje prebivalstvo! In spet si potrdila kar sem prej pisal tvojemu življenju lahko drugi samo ...zavidajo evo vse si povedla o tem sistemu.. zavist,pohlep,ljubosumje,nesolidarnost..... idi.... kot si ti smo tu kjer smo namesto da se borimo in skrbimo za boljse jutri se samo skrbite za boljsi avto ali hiso katere ti lahko jutri odnese in za kaj si pol ze delala celo zivljenje...? za Banke? Dokler pa narava raspada cela zemlja raspada in cel svet gre k vragu ali k globalnemu spopadu. Ker je cel svet tako zadovoljen,varen in srecen.
realnews
31. 03. 2011 08.44
opa, <pazi to po bloomberg -u kljub spopadom so si uporniki "vzeli" čas in "ustanovili" novo libijsko naftno družbo in pazi to novo centralno banko ni kaj najpomembnejše prvo ane? čestitamo ena izmed zadnjih držav BREZ zunajih dolgov sej je ravnokar zapufala, ponovne čestitke, tako se to dela !
naivna
31. 03. 2011 01.27
To kar se sedaj dogaja v Sloveniji, ste pa prav sami krivi , ker ste izvoli nesposobne voditelje . Pri tem ni kriva demokracija ali kapitalizem ampak sposobnost izvoljenih.
naivna
31. 03. 2011 00.26
Ok Otroci, sem res naivna, ker sem vedno verjela kaj so nam v glavo silili , vsi za enega eden za vse in vse zvesto verjela, dokler je slo za njih, ko je pa bilo potrebno za enenega, pa ni bilo nobenega, Prikrajsali so mi mojo izobrazbo, ker nisem mogla dobiti stipendije, ker starsi so imeli 1.5 Ha zemlje, tako sem z mojo osemletko , se morala sezonsko zaposliti, da sem zasluzila toliko, da smo se preziveli cez zimo.. Po nekaj letih, sem vzela drugo pot, po kateri se danes hodim v , demokratski in kapitalisticni drzavi, katera mi je dala tako zivljenje, ki slovenci lahko samo sanjate in to po posteni poti. Jaz pisem iz lastnih izkusenj iz zivljenja, vi kaj pisete iscete po googlu, dokler nisi zivel in delal kje drugje kot pa v Sloveniji, ne ves kaj je res Demokracija in kaj je Amerika. Lahko vas klicem otroci, ker ste vsi mlajsi od mojih otrok tu...
tali?ni tom
30. 03. 2011 23.28
naivna pa ti sploh veš kaj pišeš ? lej jst sem letnik 1970 , se prav da sem star 41 let , pa ti lahko kar povem da men v socializmu v jugoslaviji ni mankalo nič, pa moji starši garantirano niso bili v partiji , pa smo imel vsega zadost , s tem da sta bla oba v službi in sta delala !!! ime4l smo in pujske , pa ne enga , pa dve krave , pa je oče kupiu dva traktorja, pa ostale kmečke stroje , pa tut avto smo mel od fičota,stoenke pa do forda , katerga je kupu leta 78 novega , ki je bil takrat hud avto , pa do wolksvagna !! zato ne trobi da je blo hudo , ker kdor je takrat pošteno delal je lahko imel vsega ,lenuhi pa samo podporo kot jo imajo še danes !! za tvoje starše ti veš kam jih dat in rezultat njihovega dela je verjetno pomankanje v tvojem otroštvu !!! ti pa povem kako je sedaj v tem sistemu ki ga ti tako hvališ ! še tmeraj ma fotr tizga forda ki ga špara v spomin ko si je lahko kupu nobl avto za denar ki ga je pošteno in z delom zaslužu , ima pa tut wolksvagna ki je star že 17 let in je tut starga kupu ker v sistemu ki je sedaj , dela pa še zmerom isto delo kot takrat ne more več kupit rabljenga avta , tako mizerno plačo ma , je pa tut vseeno ker gre v penzijo !! imamo še vedno iste stroje kot takrat , ker novih ne more navaden človek ki dela kot konj za 500-600 evrov kupit ker je to le za položnice , krav in pujskov ni več ker smo po cele dneve v službah , kupujemo pa lahko le v cenenih diskontih tipa hofer in podobno !! tudi morja sedaj ni več , ne jadranskega ,kjer smo bli včasih vsako leto , sedaj pa jst z otroki ne morem it več , smo imel pa lani srečo da so šli v kolonijo , za kar me je kar malo sram , ker jaz in žena ki vsak dan hodiva v službo ne moreva zbrat tistih nekaj evrov da bi šli skup na morje !!! tut v prejšnem sistemu sem si lahko kupu nov avto (yugo seveda s katerim sem bil zadovoljen in bi ga še imel ) sedaj pa vozim fiata letnik 1994 ki je vreden sto evrov !! no naivna to je le en opis tega raja v sloveniji ki smo ga tako naivno dobil leta 91 ko smo mislili da smo boga za jajca prijeli , a smo le potegnil kratko da krajše nismo mogli !! in takih primerov je v sloveniji ogromno , ogromno ljudi živi pa še v večji bedi kot kdajkoli prej !! je pa res da politiki in ene par tajkunčkov in ljudi njihove baže živi kot v nebesih !!
HAWX
30. 03. 2011 21.57
Pa naivna verjela ali ne nekaj let nazaj(ko se še ni vse tako podražilo zaradi evra in te opevane evrope kjer tece med in mleko) Je bilo na oddaji Trenja povedano da moramo danes delati 36 ur vec na mesec kot v prejšnjem sistemu/drzavi , da bi si lahko privoscili enak avto. Verjetno pa so Uroš Slak pa ekipa pop-a vsi komunisti! Ovca Naivna!
chimo
30. 03. 2011 21.46
pa koga te boli *za ameriko ! mislim, da je naše stanje bolj alarmantno in da smo mi trenutno najbolj pomembni in naša slovenska življenja ne pa amerika !
HAWX
30. 03. 2011 21.35
Res si naivna pa tako hudo pretiravas da brez veze. Moji tudi niso bili clani zk po smo cisto ok ziveli. So bili tudi bmw kdor si ga je lahko privoscil morje je bilo vsako leto tudi tujina,ni bilo taksnega stresa in tempa ogromno vec pravic so imeli ljudje kriminala ni bilo niti 1% kaj ga je danes.... V glavnem bolje je bilo samo za cerkev ne. Kaj pa danes stres stres stres delo delo delo druzina ni casa dopust ja mora bit da nebodo sosedi rekli da nikamor niste sli. Zavist,podlost,ljubosumnost suzenjstvo za banke za to da lahko imas tisti smrd.... Kos pleha bmw kot da je to vazno v zivljenju,materializem,pohlep, vedno manj pravic... Daj naivna ne bluzi in ne lazi!!! Sicer pa ker je to tako reven sistem ima danes kitajska najvec bmw in mercedesov in pocasi najbogatejse gospodarstvo na svetu ker je komunizem kriv daj utihni raje in ne blebeci v prazno!!!
naivna
30. 03. 2011 19.44
@sandibanko Pod socializmom smo ziveli boljse kot sedaj! A takrat je bilo pri vsaki hisi avto in to vec (BMW , Mercedes in se kaksni drugi), A takrat si je kdo zmogel iti na morje, v tuje drzave ? razen Jadransko v kaksno prikolico od podjetja ? Tiste, ki ste imeli starse v partiji ali sami bili kumonisti , ste imeli priviligije, drugi smo pa bili drugorazredno suzenjstvo, brez kakrsne koli pomoci, nihce ni vprasal ali imas kaj za jest ali oblect, davke si pa moral placat, in ce nisi zmogel ti je prisel rubez in se tistega enega prasicka, ki si ga imel,za prezivet, so ti vzeli, brez vprasanja koliko otrok je bilo lacnih pri hisi... Sem zavedno hvalezna za pomoc, ki jo Amerika dala takrat, da smo v soli dobili toplo malico, saj vcasih je to bil edini obrok, kar smo imeli... Zato ne meni govoriti, kaj je socializem in kumunizem in kaj je demokracija , ki jo vsak ima , samo se vedno ni zadovoljsta , ker je prevec vsega dobrega. Ja zelim, da bi se kumonizem povrnil, ker takrat bi videli , razliko.
nikhrast
30. 03. 2011 17.00
Spet bi zagovarjali diktatorja; ne morem si to razložiti drugače kot da nesposobni vedno mislijo da bo nekdo drugi poskrbel za nje, kakšen diktator ali pa država. Svoboda in demokracija zahteva tudi neko odgovornost in podjetnost, za hlapce je pa diktatura seveda OK.
Audy
30. 03. 2011 16.21
A ni to en iz Modern Warfare?
theta
30. 03. 2011 15.52
sandibanko: kako imuniteto? ZDA so mu nekaj menda obljubile, da bo mel mir pri ICC, ampak ZDA sploh niso podpisale pogodb o ICC. Torej? Jst ti tudi lahko obljubim, da ti bo Pahor podaril miljonček. Mi boš verjel? :)
prouhudababa
30. 03. 2011 15.43
Ma ja, pa takrat, ko te muči driska, so tudi iluminati s svojo zaroto krivi....pa Bilderbergi...pa še kdo? Samo da ti nisi nič kriv, ko nisi gledal, kaj si v usta tlačil?
Martian
30. 03. 2011 15.42
sandibanko nisi niti sposoben logično študirati! ---- rajš so kdaj poglej kaj so Iluminati v resnici,kaj so njihovi cilji,zakaj so bili preganjani ipd...pol pa pametuj.....
sandibanko
30. 03. 2011 15.29
sej v jugoslaviji se je že to naredilo,neumn narod pa še vedno verjame zahodnim pataloškim lažnivcem!! le zakaj je karadžič dobu imuniteto od zahoda? ve se zakaj,ve se tudi da se slovenci zavedajo,da živijo slabše kot so živeli pod socializmu in da so nas lepo potegnili za nos-javne raziskave so to potrdile
sandibanko
30. 03. 2011 15.25
indal strinjam se stabo! martian ti si pa naivn kot sobarica,živiš v sanjah,napumpali so te pataloški lažnivci tipa;obama,rise,bush in ostali morilci na tem svetu! nisi niti sposoben logično študirati!
Northwest
30. 03. 2011 15.15
Tudi jaz sem dostikrat pomislil da so agenti cie tisti ki so povzrocili verine proteste v afriki in drugod.Nemorem docakati ko se bo Kalifornia hotela odcepiti od ZDA.