Tujina

AI gre v Darfur

Kartum/Nairobi, 13. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sudanska vlada je človekoljubni organizaciji Amnesty International (AI) odobrila obisk pokrajine Darfur.

Predstavnica AI je izjavila, da je sudanska vlada v obisk begunskih taborišč privolila po večmesečnih prizadevanjih AI, obenem pa izrazila zaskrbljenost, da bo imela delegacija AI za obisk na razpolago le malo časa. Generalna sekretarka AI Irene Khan naj bi Darfur obiskala v torek.

Sudanska oblast je v preteklih mesecih z birokratskimi preprekami bistveno omejila možnost potovanja na območje Darfurja. Tudi novinarji v kenijskem Nairobiju, od koder večinoma poročajo o krizi v Darfurju, so večkrat izrazili kritične besede na račun sudanske vlade, saj naj bi imeli težave pridobiti vizum.

Begunska taborišča v Darfurju bo človekoljubna organizacija Amnesty International lahko obiskala (Foto: Reuters)
Begunska taborišča v Darfurju bo človekoljubna organizacija Amnesty International lahko obiskala (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

ZN so v danes izdanem poročilu zapisali, da ostaja varnostni položaj v na tem kriznem območju še naprej napet. V preteklem tednu naj bi se zgodilo vsaj šest incidentov. Ob tem so v Darfurju odkrili še nove okužbe hepatitisa E in meningitisa.

Mirovna pogajanja v nigerijski prestolnici Abuja med sudansko vlado in uporniki v sudanski pokrajini Darfur pod pokroviteljstvom Afriške unije, ki so se 6. septembra po dvotedenskih pogovorih začasno prekinila, naj bi se nadaljevala ta torek.