Tujina

Ahtisaari: Vprašanje Kosova je treba rešiti

Bled, 26. 08. 2007 21.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari je opozoril, da nerešen status Kosova ogroža stabilnost na Zahodnem Balkanu.

Martti Ahtisaari
Martti Ahtisaari FOTO: Reuters

Posebni odposlanec Združenih narodov za Kosovo Martti Ahtisaari je v okviru Strateškega foruma Bled opozoril, da nerešen status Kosova ogroža stabilnost na Zahodnem Balkanu. Pri tem je poudaril, da je že skrajni čas, da se to vprašanje reši in da bi moralo biti rešeno čimprej po 10. decembru, ko naj bi kontaktna skupina za Kosovo predstavila doseženo na novih pogajanjih med Beogradom in Prištino.

Ahtisaari je sicer izrazil pesimizem, da bi v tem zadnjem poskusu pogajanj še lahko rešili kosovsko vprašanje. Kot je dejal, po letu in pol intenzivnih pogajanj Beograd in Priština nista zbližala stališč, razlike pa so po njegovem mnenju prevelike, da bi do tega sploh lahko prišlo. "Že kmalu je postalo jasno, da vsakršni poskusi, da bi zmanjšali razlike, ne bodo pripeljali nikamor," je dejal Ahtisaari.

Priznal je sicer, da je bilo nekaj doseženega na tehničnem področju, vendar pa glede glavnega vprašanja - določitve prihodnjega statusa Kosova - ni bilo volje ne Beograda ne Prištine, da bi odstopila od prvotnih stališč. "Beograd je vztrajal, da Kosovo ostane avtonomna pokrajina v okviru Srbije, Priština pa je vztrajala pri neodvisnosti Kosova. In ocenil sem, da dodatna pogajanja tega ne bodo spremenila," je dejal Ahtisaari in menil, da podobno tudi dodatna pogajanja najverjetneje ne bodo spremenila globokega nezaupanja med stranema.

Na Bledu se je sicer v soboto mudil tudi kosovski premier Agim Ceku, ki se je udeležil neformalnega dela blejskega foruma. Na Bled je v nedeljo prišel tudi srbski zunanji minister Vuk Jeremić, ki pa se s Cekujem ni srečal.


Po drugi strani pa "nerešen status Kosova ogroža siceršnji napredek v stabilnosti na Balkanu, ostaja še zadnji delček v razpadu nekdanje Jugoslavije". Pogajalska trojka kontaktne skupine bo morala to vprašanje rešiti čimprej. "Ne vrnitev Kosova pod srbsko oblast, česar prebivalci tako ali tako z veliko večino ne bi sprejeli, ne nadaljevanje politične in pravne nejasnosti pod vodstvom mednarodne skupnosti nista pravi izbiri, vendar pa mora mednarodna skupnost zapreti to poglavje, v katerem je bila zgodovina izkoriščana za vzpodbujanje sovraštva in nasilja," je še dejal Ahtisaari.

Poudaril je še, da je kosovsko vprašanje večinoma evropsko vprašanje. "Zastoj se ne sme nadaljevati, Kosovo ne sme postati zgolj še en zamrznjen konflikt. Potrebujemo rešitev," je še dodal.

Kontaktna skupina bi zato morala po njegovem mnenju pripraviti rešitev takoj, ko bo generalni sekretar ZN sprejel poročilo o zadnjem poskusu pogajanj, ki naj bi se končala do 10. decembra. "Da ne storimo ničesar, ni izbira," je dejal in pripomnil, da rešitev, ki jo je za kosovsko vprašanje predlagal on, ponuja "izhod ZN in vhod EU". "To pa v prihodnjih mesecih od Evrope zahteva močna, enotna in vztrajna prizadevanja," je še dodal.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

budda
28. 08. 2007 23.55
mogvaj ne razburjaj se kriss je itak zblojen. ne mara srbov, muslimanov, hrvatov itd...na konc pa še samega sebe ne...ne vem kaj so tebi kriss srbi naredili, da jih ne maraš iz dna duše?
mogvaj
28. 08. 2007 20.16
kriss 714 ti si ena zafrustrirana nepismena budala ki nima niti malo pojma kaj goviri. kaj so pa naredili srbi slovencem? mogoče to da so jim v obeh svetovnih vojnah pomagali,drugače pa bi bili še vedno hlapci pod avstrijo in nemčijo. vsa sreča da jih je vsak dan več v sloveniji in da boš videl kako je z njimi,no če nisi eden od njih.
budda
28. 08. 2007 14.50
sj toj to k se jih bo naselilo/nakotilo bojo počas zahteval tuje tudi tukaj...
kriss714@amis.net
27. 08. 2007 17.46
Albanci bodo srbiji naredili tisto, kar je srbija pred petdesetimi leti naredila sloveniji. Karma.
luzziano84@email.si
27. 08. 2007 13.36
Raso, prav imaš, sem tudi jaz to prebral in ne bi se čudil, če je to vse res. Poleg tega pa sem na strani srbov!!! Neki albanci se naseljujejo v Kosovo, katero je srbsko in pika! Kaj naj potem, ko se bo v Slovenijo naselilo pol miljona albancev še tukaj razglaijo neodvisnost?? Ahtisaari naj podari svojo zemljo albancem, če jih že ima tak rad.
Raso
27. 08. 2007 08.22
lej zakaj se Ahtisaari tako zavzema za hitro rešitev in neodvisnost Kosova? Mogoče zato, ker so ga varnostne službe ujele kako v njegov dom vstopa par moških albanskega porekla, vsak z dvema kovčkoma in zapuščajo praznih rok?mogoče, ker so ga ujeli spet na delu z dvema prostitukama v hotelu na kosovu?Tko, da je verjetn sam plan neodvisnosti ni prišel z njegovo strani, kvečjemu so mu ga dali samo podpisati... jebena je politika, ki navija za lobirano stran.
victoriosus
27. 08. 2007 08.16
Zdaj so EU, USA krivi? Vsi, razen njih samih. Koga briga za eno zakotno Albanijo!! Valijo krivdo na cel svet, kaj vse jim delajo..... ko bi vedeli kako vseeno nam je!
Uroš S.
27. 08. 2007 02.52
Usa je probnlem pravicnisko zakuhala, sedaj si bo oprala roke, zavarovala svoje vojake in priznala neodvisnost. Vse bo na Evropi, VSE, od vojske do financega drzanja miniaturne Albanije nad vodo, drzava EU, EU racuni. Zanimivo. Cedalje manj drzav podpira neodvisnot Kosova, Albanska simpaticnost. Sedaj ze S. Amerika vzdrzana.
Uroš S.
27. 08. 2007 02.44
Ahtisari kot pristranski posrednik nima nikakrsnega vpliva vec. Karavana gre dalje. ---Tri resitve so--- trenutno je najbolj ugoden za Evrop status kwo. Kar ne velja za srbe in srbske albance na kosovu, ampak to je druga prica. -------2. Veliki kompromis med Rusijo in Usa--------3.enostransko priznanje Kosova, avtomaticno spajanje severnega dela Kosova z drugimi srbskimi obcinami.